{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak nastavlja sastanke sa bh. liderima

F
28.7.2008. u 18:01
0
0
Lajčak nastavlja sastanke sa bh. liderima
0
Lajčak nastavlja sastanke sa bh. liderima
U sklopu razgovora sa najvišim političkim zvaničnicima u BiH, visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčák, danas se u Sarajevu sastao sa predsjednikom Stranke za BiH i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Harisom Silajdžićem.
Na sastanku je bilo riječi o nizu otvorenih pitanja za koja je potrebno pronaći rješenje kako bi BiH i dalje napredovala na svom putu ka ispunjenju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali i zadatih ciljeva i uslova za tranziciju OHR-a u EUSR.

Stoga, neophodno je uložiti dodatne napore na političkom nivou u vezi sa preostalim neispunjenim ciljevima i uslovima.

Razmotrena je ideja o održavanju zajedničkog sastanka svih političkih lidera BiH, koju je prošle sedmice podržao i predsjednik SDA Sulejman Tihić.

U tom smislu, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio očekivanja da će lideri BiH pokazati spremnost da se pronađe prihvatljivo rješenje za pitanje državne i vojne imovine, kao i pravnog položaja Brčko Distrikta.

"Država mora imati svoju imovinu kako bi mogla vršiti svoje ustavne nadležnosti", a s druge strane Brčko Distrikt mora biti pravno zaštićen, kako bi se provela arbitražna odluka", potvrdio je Lajčák.

Razgovarano je i o ustavnim promjenama za koje postoji saglasnost da je neophodno započeti razgovore odmah nakon oktobarskih izbora. Ako postoji spremnost u zemlji, ali i međunarodnoj zajednici, da se pitanje ustavnih promjena više ne može odlagati, onda se treba ozbiljno pripremiti, zaključeno je na sastanku.

Što se tiče nedavnog hapšenja optuženog Radovana Karadžića, Lajčák i Silajdžić su naglasili potrebu za daljnjom saradnjom sa Haškim tribunalom i izručenjem preostalih optuženih Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Nastavljajući bilateralne sastanke sa političkim zvaničnicima, Lajčák će se sutra sresti sa predsjednikom Izvršnog odbora SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, saopćeno je iz OHR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: