{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak naredio zapljenu pasoša članovima Karadžićeve mreže pomagača

S
10.1.2008. u 13:44
0
0
Lajčak naredio zapljenu pasoša članovima Karadžićeve mreže pomagača
0
Lajčak naredio zapljenu pasoša članovima Karadžićeve mreže pomagača
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak naredio je danas zapljenu bosanskohercegovačkih putnih isprava koje se nalaze u posjedu Ljiljane Zelen-Karadžić, Aleksandra Karadžića, Sonje Karadžić-Jovičević i Branislava Jovičevića.
Visoki predstavnik je izdao ovaj nalog na zahtjev Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (ICTY) te u tijesnoj saradnji sa relevantnim domaćim agencijama za provođenje zakona, saopćeno je iz OHR-a.

Ove četiri osobe su na jedan ili drugi način predmet naloga Suda BiH, odluke Vijeća ministara BiH, međunarodnih finansijskih i putnih sankcija te krivičnih istraga koje su u toku u vezi sa njihovom ulogom u mreži pomagača Radovana Karadžića. Današnje mjere se nadovezuju na prethodno navedene mjere.

Od prvog dana na dužnosti visokog predstavnika, Miroslav Lajčak je punu saradnju sa Haškim tribunalom – koja predstavlja obavezu iz Daytonskog sporazuma te prioritet Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira - postavio kao svoj najviši prioritet.

"Međunarodna zajednica je jasno stavila do znanja da od organa vlasti u Bosni i Hercegovini očekuje da u potpunosti sarađuju sa Krivičnim tribunalom u Hagu (ICTY), te da imaju proaktivnu ulogu u hapšenju svih preostalih optuženika i razbijanju mreža njihovih pomagača. Moja odluka nadopunjuje mjerekojesu poduzeli domaći organi vlasti i ostali međunarodni akteri", izjavio je Lajčak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: