BiH
0

Lajčak: Nagraditi BiH u skladu s napretkom u reformama

FENA
Evropska unija mora ostati konzistentna u svom pristupu prema zemljama zapadnog Balkana i nagraditi ih u skladu s konkretnim napretkom u reformskim procesima, poručio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ministrima vanjskih poslova Evropske unije, koji su se sastali na Brdu kod Kranja u Sloveniji.

Na poziv slovenskog predsjedništva EU, Lajčak je informirao šefove diplomatije EU-a o političkoj situaciji u BiH i učestvovao u raspravi ministara o jačanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

"Moramo biti pragmatični i fokusirati se na ono što je ostvarivo u određenom momentu. Istovremeno, jasno moramo reći političkim liderima u BiH šta se od njih očekuje u svakoj fazi procesa evropskih integracija. Uvjeti se moraju ispuniti i oni prvenstveno trebaju imati motivirajući snagu, naglasio je Lajčak.

Kazao je kako proces evropskih integracija predstavlja strateški izazov za BiH. Politički lideri i parlamentarci će imati priliku da pokažu kako se nose s tim izazovom 2. aprila, kad Parlament BiH bude odlučivao o zakonima o reformi policije.

"Usvajanja tih zakona bi omogućilo potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i konačno otvorilo put BiH prema Evropskoj uniji", istaknuo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Također, podsjetio je ministre da će teško doći do istinskog pomirenja u BiH dok su najtraženiji optuženici za ratne zločine i genocid, prvenstveno Karadžić i Mladić, na slobodi.

"Nemoguće je govoriti o pomirenju bez pravde", dodao je on.

Zaključio je da BiH mora i u budućnosti ostati u centru pažnje EU-a i zbog same činjenice što će EU nakon tranzicije OHR-a u ojačano predstavništvo EU preuzeti ključnu ulogu u pružanju podrške reformskim procesima u BiH.

U zajedničkoj izjavi predsjedništva EU izdanoj po završetku sastanka ministara vanjskih poslova EU-a i šefova diplomacija zemalja regije navodi se da je zajednički interes zemalja zapadnoga Balkana u što bržem tempu nastaviti proces političkih i ekonomskih reformi, pomirenja, zaštite manjinskih etničkih zajednica i napretka prema EU.

Pri tome je, kako se navodi, napredak postignut kroz proces stabilizacije i pridruživanja zadnjih godina potrebno nadgraditi ispunjavanjem kriterija iz tog procesa.

U vezi s procesom liberalizacije viznog režima za države u regiji, u izjavi se navodi da je Evropska komisija u procesu koji će dovesti do početka pregovora o liberalizaciji viznog režima sa svim državama u regiji, uz "realistične prioritete i kriterije" koji će omogućiti slobodnija putovanja bez viza.

"Regionalna suradnja, dobrosusjedski odnosi i obaveza da se nađu obostrano prihvatljiva rješenja za otvorena pitanja sa susjednim državama ostaju i dalje bitan element za cijelu regiju na njezinom putu prema Evropskoj uniji", navodi se u izjavi.

Ministri su procijenili i napredak koji su na putu u EU ili u pregovorima s Evropskom komisijom pokazale zemlje aspirantice na članstvo i države koje su već u pristupnom procesu.