BiH
0

Lajčak na sastanku s Fellerom

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i policijski komesar Stefan Feller održali su danas prvi zvanični sastanak od kada je komesar Feller preuzeo dužnost šefa Policijske misije Evropske unije (EUPM) u BiH 1. novembra ove godine. Zakoni o reformi policije omogućili su BiH da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU. Ovaj paket reformi sada mora biti implementiran, zaključili su Lajčák i Feller na današnjem sastanku u Sarajevu.

Naglasili su da će nastaviti blisku koordinaciju između OHR/EUSR-a i EUPM-a. Izgradnja kapaciteta, usklađivanje zakona o policiji i organizacija na svim nivoima te uspostavljanje tijela za demokratski nadzor i dalje će biti prioriteti OHR/EUSR-a i EUPM-a.

Lajčák i Feller osudili su incident koji se tokom vikenda desio u Derventi. Nasilje, a naročito nasilje usmjereno protiv povratnika, zaslužuje svaku osudu. Pozdravljajući jučerašnje izjave ministra unutrašnjih poslova RS-a, Stanislava Čađe, Lajčák i Feller su se složili da nadležni organi vlasti moraju djelovati brzo i osigurati da počinioci budu privedeni pred lice pravde, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.