BiH
0

Lajčak: Mora se naći rješenje za bh. imovinu

Sarajevo-x.com
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak danas je održao radni sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH u ostavci Nikolom Špirićem na kojem je razgovarano o aktuelnim pitanjima koja se trebaju naći na dnevnom redu Vijeća ministara, saopšteno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU i premijer Špirić su razgovarali o tome kako će zemlja ispuniti institucionalne i zakonodavne zahtjeve koji su utvrđeni u Mostarskoj deklaraciji i Akcionom planu o reformi policije. Visoki predstavnik je naglasio da proces, koji su dogovorili politički lideri BiH, moraju voditi institucije ove zemlje.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU je obavijestio premijera Špirića da su Ured specijalnog predstavnika EU (EUSR), Policijska misija EU (EUPM) i SAD spremni da posmatraju ovaj proces, kako je to naveo komesar EU za proširenje Olli Rehn. Prošle sedmice komesar Rehn je pozvao EUSR i EUPM da prate izradu zakonodavstva u vezi s reformom policije da bi se osiguralo da su ispunjena tri načela EU. Također je razgovarano o pokretanju procesa koji će konačno dovesti do sporazuma o vlasništvu i korištenju državne imovine.

“Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira mi je dao upute da preduzmem sve potrebne mjere kako bi ovo pitanje napokon bilo riješeno”, rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU premijeru Nikoli Špiriću na sastanku koji je danas održan u Sarajevu.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU i premijer su se složili da je potrebno postići napredak u prijenosu imovine koja se koristi u odbrambene svrhe, kao što se to zahtijeva u Zakonu o odbrani BiH.

Nadalje, konstatirano je da se mora krenuti naprijed s procesom prijenosa imovine koja se koristi u odbrambene svrhe, a koji su državni i entitetski premijeri dogovorili u julu ove godine.