BiH
0

Lajčak: Iza prijedloga o reformi policije stoji cijela međunarodna zajednica

FENA
Visoki predstavnik za BiH Miroslav Lajčak izjavio je da iza njegovog prijedloga o reformi policije stoji cijela međunarodna zajednica i da taj prijedlog predstavlja kompromis.

U intervjuu "Dnevnom avazu", Lajčak tvrdi da taj dokument pruža šansu da bude postignut sporazum, ali i "sačuvan obraz svih pregovarača".

"Ako se želi dogovor, onda on može biti postignut na osnovu ovoga što je ponuđeno. Ako ne, onda vam izgovori i ne trebaju", kazao je visoki predstavnik.

Istaknuo je da je kraj septembra krajnji rok za reformu policije i da uskoro očekuje komentare političkih lidera na predloženi dokument o reformi policije.

"To što su bošnjački i srpski politički lideri uradili pokazuje da im je preči uski stranački interes od interesa građana ove zemlje", poručio je i dodao da pitanje reforme policije u BiH ne može biti nametnuto.

Kako je naglasio, važno je da BiH deblokira proces stabilizacije i pridruživanja EU i započne ustavne promjene kojima će biti definisana kao moderna evropska država.

Iako su bošnjački i srpski lideri odbacili ponuđeni prijedlog o reformi policije, Lajčak ne veruje u mogućnost njegovog odbacivanja i najavljuje da će se na njemu još raditi.

"Odbijanje sporazuma ne bi moglo proći bez posljedica. U prvom redu, zaustavilo bi napredak BiH prema Evropi, odložilo na neograničen rok pregovore o novom ustavu, a donijelo bi i promjenu odnosa međunarodne zajednice prema ovoj zemlji", upozorio je on.

Naveo je da se nešto tako ne bi moglo tolerirati, kao i da bi međunarodna zajednica morala adekvatno reagirati.