Washington
0

Lajčak informirao Burnsa o teškoj političkoj situaciji u BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák u ponedjeljak je u Washingtonu informirao podsekretara za politička pitanja State Departmenta Williama Burnsa o teškoj političkoj situaciji u BiH.

"Bilo je očekivano da će se nakon izbora zemlja u potpunosti fokusirati na obaveze neophodne za njen evropski put. To se nije dogodilo. Iako je bilo napretka u rješavanju većine prioriteta koje je odredilo Vijeće za implementaciju mira, malo je urađeno na pitanju državne imovine i definiranja statusa Brčkog. U svim glavnim gradovima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira je istaknuta potreba da vlasti u BiH preduzmu hitne korake", rekao je Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a predočio je trenutnu političku situaciju u BiH i naveo pomake koje je ova zemlja načinila u pogledu ispunjavanja pet uslova i realizacije dva cilja koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira u februaru.

Lajčák i Burns složili su se da Bosna i Hercegovina mora u potpunosti ispuniti uslove i ciljeve koje je postavilo Vijeće za implementaciju mira da bi moglo doći do tranzicije OHR-a na EUSR.

Podsekretar Burns je ponovo potvrdio da će SAD-e biti i dalje veoma fokusirane na BiH.

Lajčák i Burns ponovili su da je reforma složene ustavne strukture BiH važna i da je to pitanje kojim se moraju baviti politički lideri u BiH.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a boravio je u posjeti Washingtonu gdje je održao seriju sastanaka na visokom nivou pred naredni sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koji treba biti održan krajem novembra. On se, također, sastao i sa zamjenikom pomoćnika sekretara za jugoistočnu Evropu Stuartom Jonesom, ekspertima iz Vijeća za nacionalnu sigurnost i savjetnicima za vanjsku politiku predsjedničkih kandidata Baracka Obame i Johna McCaina.

Lajčák večeras stiže u Ankaru na posljednjoj etapi ovog kruga konsultacija, saopćeno je iz OHR/EUSR.