{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak i Špirić razgovarali o uvjetima za pozitivnu odluku o zatvaranju OHR-a

F
FENA
27.5.2008. u 17:01
0
0
Lajčak i Špirić razgovarali o uvjetima za pozitivnu odluku o zatvaranju OHR-a
0
Lajčak i Špirić razgovarali o uvjetima za pozitivnu odluku o zatvaranju OHR-a
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak čestitao je danas predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću na početku pregovora o liberalizaciji viznog režima i potvrdi iz EU da će 16. juna potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH.
Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, Lajčak je podržao napore Špirića na ispunjavanju pet ciljeva i dva uvjeta koje je u februaru ove godine postavio Upravni odbor Vijeća za provođenje mira, kao uvjet za tranziciju OHR-a.

Špirić i Lajčak su se saglasili da je funkcija predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nezaobilazna adresa u procesu kreiranja i provođenja odluka, koje znače ispunjavanje ciljeva.

Visoki predstavnik je danas rekao predsjedavajućem Špiriću da, iako se već sada ostvaruje napredak u ispunjenju ovih uvjeta “Vijeće za provođenje mira neće moći ozbiljno razgovarati o ovom pitanju prije jeseni”.

"Evropska unija je juče nagradila BiH za pozitivan napredak. EU je pozvala BiH da održi ovaj napredak tako što će odmah započeti sa provođenjem Privremenog sporazuma, prije nego što cjelokupan sporazum stupi na snagu. Sa nagradom dolaze i obaveze: BiH mora dokazati Evropskoj uniji da može uspješno ispuniti uvjete EU”, naglasio je Lajčak.

Da bi BiH osjetila pozitivne efekte procesa koji vodi u evropske integracije, Lajčak je istaknuo kako joj je potreban politički dogovor o internoj podjeli rada koji će omogućiti da zemlja postane pouzdan partner za Komisiju EU. Ovo nema nikakve veze sa ustavnom reformom ili prenosom nadležnosti - potrebno je kako bi se ispunili uvjeti SSP-a na najefikasniji način.

Postoji nekoliko mogućih modela za postizanje ovog cilja, i sada je na liderima BiH da usaglase model koji će najviše odgovarati ovoj zemlji. Evropska komisija je spremna pomoći bh. vlastima da izrade program implementacije SSP-a, dodao je.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a i predsjedavajući Vijeća ministara su danas razgovarali o uvjetima koji će omogućiti Vijeću za provođenje mira da donese pozitivnu odluku o zatvaranju OHR-a.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje danas će razgovarati o raspodjeli prihoda od PDV-a, te je visoki predstavnik naglasio kako traži rješenje o internoj raspodjeli prihoda.

On je naglasio da se mora postići napredak kako bi bio donesen zakon o raspodjeli državne imovine. Lajčak je podržao nastojanja predsjednika Komisije za državnu imovinu i same Komisije u iznalaženju kompromisnog rješenja.

Zajednički je ocijenjeno da su nedopustive opstrukcije u tom procesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: