Džemal Silajdžić
0

Lajčak i Gregorian konačno bi trebali reagirati na antidejtonsko djelovanje establišmenta RS-a

FENA
Zastupnik Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Džemal Silajdžić pozvao je tokom današnje sjednice ovoga doma organe BiH i međunarodne zajednice, odnosno visokog prestavnika Miroslava Lajčaka i njegovog zamjenika Raffija Gregoriana da konačno reagiraju na permanentno neprijateljsko, antidržavno i antidejtonsko djelovnje političkog establišmenta Republike Srpske (RS) a pogotovo premijera tog entiteta Milorada Dodika.

Zastupnik Stranke za BiH Mehmed Žilić također je pozvao sve instance da se pozabave pitanjem rada policije RS-a.

"Ova režimska policija pokazala je jučer kako se ne treba raditi. To je bio primjer iz najgorih komunističkih režima jer grupi članova žrtava genocida u Srebrenici nisu dozvolili pristup mjestu masakra u Kravici", kazao je Žilić.

Dodao je da je bivši IPTF stvorio dva paralelna policijska sistema u BiH, te da je ovo pitanje vaoma važno jer sprječava slobodu kretanja građana i normalno funkcioniranje svakodnevnog života.

"Kada sam ja bio ministar unutrašnjih poslova Federacije 1997. godine Srbi su imali slobodu kretanja kako bi posjetili mjesta stradanja, čak smo im davali i policijsku pratnju. To danas nije slučaj u RS-u", kazao je Žilić.

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Damir Mašić upitao je kome je namijenjen čamac koji je Vlada FBiH kupila za potrebe ljetovališta u Trpnju, te ko ima pravo da ga koristi.

Također, zastupnica Demokratske narodne zajednice Hafeza Sabljaković zatražila je pojašnjenje šta je sa isplatama naknada za civilne žrtve rata i da li se one isplaćuju redovno za korisnike u svim kantonima.