{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak i Dodik: Dobre šanse za evropske integracije, ali nakon rješenja političke krize u BiH

F
FENA
29.11.2007. u 14:53
0
0
Lajčak i Dodik: Dobre šanse za evropske integracije, ali nakon rješenja političke krize u BiH
0
Lajčak i Dodik: Dobre šanse za evropske integracije, ali nakon rješenja političke krize u BiH
Foto: Reuters
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjoj Luci da očekuje da će Evropska komisija prihvatiti postojeći dogovor političkih predstavnika u BiH u vezi s reformom policije kao dobar znak da bi se parafirao SSP.
Miroslav Lajčak smatra da je za sve potrebna samo dobra volja i kompromis.

Dodik je nakon sastanka s visokim predstavnikom u BiH Miroslavom Lajčakom rekao da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju najvažnije pitanje za zemlju, ističući da bi to BiH ”trajno uputilo ka evropskim integracijama i relativiziralo mnoga pitanja koja danas predstavljaju problem u BiH”.

Premijer RS-a pozvao je sve relevantne političke faktore u BiH da ulože dodatne napore da bi se što hitnije razriješila postojeća kriza u zemlji i dala šansa evropskim pitanjima BiH.

“Ako budemo uspješni na ovom prvom pitanju, uvjeren sam da u Briselu postoji spremnost da se ubzano radi na rješavanju zajedničkih pitanja”, ocijenio je Dodik.

Navodeći da je s visokim predstavnikom imao “relaksirajući razgovor, na kojem se prvenstveno razgovaralo o evropskim pitanjima BiH”, on je kazao da ga je Lajčak informirao o posljednjim razgovorima s predstavnicima Evropske unije (EU) u Briselu i “dobroj šansi da se razriješe određena pitanja važna za put BiH ka evropskim integracijama”.

“Naravno, potrebno je da prvo riješimo aktuelnu političku krizu u BiH, da riješimo pitanje poslovnika o radu parlamenta BiH i pitanja u vezi s funkcionisanjem Savjeta ministara BiH”, naveo je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak izjavio je da je “povratak BiH na evropski put i nastavak tog puta najbolji odgovor na sve probleme s kojima se zemlja danas suočava”.

Kazao je da namjerava sve političke lidere u BiH direktno informirati o svojim razgovorima sa zvaničnicima Evropske komisiije u Briselu.

Lajčak je naglasio da je zvanični Brisel pozdravio Mostarsku deklaraciju i prošlonedjeljni dogovor političkih lidera u Sarajevu o reformi policije, navodeći da to otvara novi korak ka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

On također smatra da je prije svega potrebno razriješiti postojeću političku krizu u BiH i napominje da će zbog toga nastaviti razgovore s vodećim bh. liderima.

“Imamo prostor i priliku ne samo da se prevaziđe trenutna politička kriza već da se ide dalje evropskim putem. Sve je u rukama političkih lidera u BiH”, naveo je visoki predstavnik. Prema njegovim riječima, za rješenje postojeće krize potrebni su dobra volja i kompromis.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: