{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak i dalje nijemi posmatrač rušenja ustava BiH

F
FENA
19.1.2009. u 14:43
0
13
Lajčak i dalje nijemi posmatrač rušenja ustava BiH
0
Lajčak i dalje nijemi posmatrač rušenja ustava BiH
Socijaldemokratska partija (SDP) BiH pozvala je danas Miroslava Lajčaka da konačno počne raditi svoj posao visokog predstavnika ili da se vrati u Slovačku.
- Mandat mu nalaže da odlučno reagira nakon što je Dodik ponovo uzurpirao nadležnosti za vanjsku politiku kršeći službeni stav BiH prema izraelsko-palestinskom sukobu. Izjavom podrške politici Ehuda Olmerta, u trenutku kada Evropska unija i Ujedinjene nacije zahtijevaju hitnu obustavu sukoba u Gazi, Dodik je kidnapovao ustavne nadležnosti Predsjedništva BiH i time direktno prekršio Dejtonski mirovni sporazum, ističe u današnjem saopćenju SDP-a BiH.

Dodaje se da ovo, posljednje u nizu, kršenje Ustava bi i Lajčaku moralo biti poziv na akciju.

SDPBiH izražava i žaljenje zbog posljednje izjave Arie Livnea kojom potkopava ne samo vlastiti kredibilitet, nego i kredibilitet jedne tako ugledne organizacije kao što je Svjetski židovski kongres čiji je izaslanik za područje bivše Jugoslavije.

SDPBiH slijedi tradiciju bh. partizana koji su se borili protiv njemačkog i talijanskog okupatora, ali i ustaša, četnika, Handžar divizije i svih ostalih kolaboracionista s nacističkim okupacionim režimom. - U duhu tog naslijeđa, niti jedan član SDP-a ne podržava, niti je ikad podržavao ideologiju krvi i tla za razliku od Milorada Dodika, podsjeća SDP.

U tom smislu, SDP želi uputiti javnost na transkript sjednice Narodne skupštine RS-a održane u aprilu 1995. godine u Sanskom Mostu, na kojoj je Dodik u svojstvu poslanika u skupštini izrazio punu podršku akcijama Ratka Mladića, kritizirajući ga jedino zato što nije zauzeo Bihać godinu dana ranije.

- Još jednom podvlačimo svoj ranije iznesen stav da je sadašnji vrh RS-a, uključujući i Milorada Dodika, legitimni nasljednik politike koju su vodili Radovan Karadžić i Ratko Mladić, ističe SDP.

SDPBiH podsjeća da je 5. januara pozvao na momentalnu obustavu sukoba u Gazi, osudio upotrebu palestinskih teritorija za napad na izraelske civile, kao i nesrazmjernu reakciju izraelskih oružanih snaga, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: