BiH
0

Lajčak: Građani BiH zaslužuju više od drugih da ih domaći političari dovedu na prag EU

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, koji je danas zvanično preuzeo dužnost, predstavio se večeras u televizijskom obraćanju građanima BiH, kojima je poručio da upravo zbog svih patnji koje su preživjeli zaslužuju više od drugih da ih domaći političari dovedu na prag Evropske unije.

Istaknuo je kako dolazi sa velikim poštovanjem prema BiH, svjestan šta je u protekloj deceniji pretrpjela, te kako bi pomogao zemlji da krene naprijed prema Evropi.

-Svjestan sam da je upravo BiH zemlja čije je stanovništvo podnijelo najveće žrtve prilikom tragedije u prvoj polovini devedesetih godina. Upravo zbog toga, BiH više nego bilo koja druga zemlja zaslužuje da joj budućnost bude mnogo ljepša i bolja od prošlosti, rekao je Lajčak koji se građanima obratio putem BHT-a, FTV-a i RTRS-a.

On je između ostalog naglasio kako praktični koraci koji vode ka poboljšanju kvaliteta života građana BiH političari mogu provesti odmah, jer za to imaju potrebna ovlaštenja. Za to nisu potrebni nikakvi veliki politički dogovori, ni kompromisi koji se teško postižu, smatra on.

Ocijenio je da je u našoj zemlji mnogo već postignuto, ali da uprkos tome mnogi razmišljajući o BiH danas konstatiraju da u njoj još uvijek nedostaje pomirenje i povjerenje. Reforme kao da su zastale, a pozitivna atmosfera se izgubila.

-Kuda ovu zemlju vodi današnji stil politike? To je legitimno pitanje koje ću postavljati vodećim predstavnicima ove zemlje. Političari u vladama i parlamentima su legitimni i nalaze se na svojim mjestima na osnovu slobodne volje građana, ustvrdio je novi visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Ističe kako glasači nisu političare postavili zato da bi pooštravali sukobe i demonstrirali nezainteresiranost za saradnju, već da bi branili njihove interese. A to je moguće samo traženjem kompromisa, na što političare treba stalno podsjećati, dodao je Lajčak.

On stoga podsjeća političare kako pred sobom imaju skoro cio mandat, te trebaju početi govoriti o tome kakve su njihove vizije, mišljenje budućnost ove zemlje i gdje žele vidjeti BiH nakon tri i po godine.

-Imamo pravo i da ih pitamo šta u tom pravcu rade. Ali, to ovdje ne vidim i ne čujem, kaže Lajčak. Naglašava da je sebi dao zadaću da pomogne da se među političare vrati dovoljan stupanj međusobnog povjerenja, na osnovu kojeg bi mogli nastaviti sa provođenjem stabilizacije funkcionalne države i njenih demokratskih institucija.

-Zato zajedno ne smijemo i nećemo tolerisati nikakve aktivnosti, ni izjave koje BiH vraćaju u atmosferu napetosti i mržnje. Uspostavljanjem atmosfere povjerenja i tolerancije bit ćemo sposobni da krenemo naprijed i što se tiče konkretnih političkih pitanja pred kojima se BiH danas nalazi, ustvrdio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Smatra da je BiH još prije godinu dana relativno pozitivno napredovala ka EU i njeni izgledi su bili vrlo dobri. Danas to više nije slučaj. Treba reći otvoreno, dodaje on, da je BiH u procesu evropskih integracija danas na posljednjem mjestu i da je dalje od EU nego bilo koja druga zemlja u regionu.

-Dok se ostale zemlje u regionu trude da urade sve da bi dokazale da zaslužuju članstvo u EU, vi se radije bavite međusobnim optuživanjem i optuživanjem međunarodne zajednice, uključujući i EU. Dok ostale zemlje balkanskog regiona dobijaju znatne sume novca iz Evrope, uključuju se u programe razmjena, pojednostavljuju putovanja – drugim riječima otvaraju se Evropi i Evropa se otvara njima – ovdje Evropu niko ni ne spominje. Čini se da to više brine Evropu, nego samu BiH, mišljenje je Lajčaka.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu, on navodi kako je u vrijeme njegovog donošenja "bilo dobro da se tako desilo". Dodaje kako međunarodna zajednica pomaže koliko je u njihovoj moći. A mogućnosti nisu ograničene nedostatkom političke snage. Ograničene su dubokim uvjerenjem demokratskog svijeta u to, da sve što je nametnuto spoljnjim diktatom ne može biti trajna vrijednost.

-Od međunarodne zajednice je potpuno legitimno da od ovdašnjih političara traži da se dogovore. To nije nikakvo neprincipijelno balansiranje između posvađanih političara, niti je raspodjela krivice na sve, naveo je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Također, njegova je poruka da prestanu špekulacije o temi tzv. bonskih ovlaštenja visokog predstavnika. Te špekulacije dijele i zamagljuju, na jednoj strani stvaraju nepotrebnu napetost, a na drugoj nerealnu euforiju.

-Želim da svi mi koji sudjelujemo u projektu izgradnje stabilne i prosperitetne BiH – znači građani, domaći političari i predstavnici međunarodne zajednice - pođemo od jedine političke kategorije: od odgovornosti. U ovom procesu svako od nas ima vlastitu odgovornost, koje treba biti svjestan i na osnovu nje djelovati, kazao je Lajčak.

Poručio je kako će upravo tako i postupati i dodaje kako u BiH nije došao da bi sebi ili građanima BiH dokazivao koja ovlaštenja ima na raspolaganju, već zato što želi da pomognem ovoj zemlji.

-Ako u interesu postizanja tog cilja bude potrebno da upotrijebim svoja ovlaštenja, neću oklijevati, poručio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Napomenuo je kako će se za nekoliko dana mnogi okupiti u Srebrenici, gdje je počinjen genocid, jer prije svega ljudski treba izraziti dužno poštovanje srebreničkim žrtvama.

-Nadam se da će nas u Srebrenici biti puno. Osim članova porodica žrtava, kojima ćemo ponovo izraziti svoje saučešće, prisutni će biti i mnogi politički predstavnici cijelog bh. političkog spektra, navodi Lajčak.

On to smatra i prilikom da se sjetimo svih žrtava ratnih strahota na teritoriji BiH. Pravda mora biti zadovoljena. Krivci moraju biti kažnjeni po zasluzi. Govoreći o prošlosti ipak ne smijemo zaboraviti budućnost.

Lajčak je, međutim, mišljenja da pravdu ne mogu tumačiti oni koji su i sami na bilo koji način bili aktivni učesnici tadašnjih složenih političkih dešavanja, jer ne mogu biti objektivni. Žrtvama Srebrenice neće pomoći, a građanima današnje BiH će štetiti ukoliko bilo ko na ovoj tragediji danas počne da gradi svoju političku agendu.

Također, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je govorio o svojoj ambiciji u još jednoj oblasti. Naime, on želi pomoći građanima BiH u boljem razumijevanju svijeta kome streme, prije svega boljem razumijevanju EU.

-Za BiH nema bolje budućnosti od evropske. Vjerujte mi na riječ, jer govorim sa pozicije čovjeka, koji iz ličnog iskustva može uporediti šta znači biti van, a šta znači biti u okviru EU, dodao je.