BiH
0

Lajčak: Evropski put BiH traži veći angažman

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčák i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić konstatirali su danas da u narednom periodu treba učiniti sve kako bi Izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija, koji Evropska komisija priprema za novembar, bio što pozitivniji.

Tokom današnjeg susreta u Sarajevu, govoreći o pitanju raspodjele državne imovine, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a upoznao je Špirića o tome da će u subotu na sastanku s čelnicima šest stranaka tražiti njihov veći osobni angažman u cilju pronalaženja zakonskog rješenja na kome već radi Komisija za državnu imovinu.

Također, Lajčák je konstatirao da je uspostava Fiskalnog vijeća u interesu sviju i to ne samo zbog ispunjavanja uvjeta u kontekstu tranzicije OHR-a nego i zbog budžetskog planiranja.

Konstatirao je da treba učiniti sve da se članovi Fiskalnog vijeća sastanu što prije te identificiraju potrebne aktivnosti u smislu uspostave funkcionalnog Fiskalnog vijeća, saopćeno je iz OHR/EUSR.