{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Evropska perspektiva jedina alternativa za BiH

F
31.7.2007. u 16:50
0
0
Lajčak: Evropska perspektiva jedina alternativa za BiH
0
Lajčak: Evropska perspektiva jedina alternativa za BiH
Miroslav Lajčak
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak izjavio je danas u Banjoj Luci da je evropska perspektiva jedina alternativa za BiH te da na tom putu treba da se riješi pitanje reforme policije u BiH, što je i uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s Evropskom unijom.
Lajčak je nakon razgovora s premijerom RS-a Miloradom Dodikom kazao na pres-konferenciji da treba da se iskoristi vrijeme kako bi se našlo rješenje za tu reformu u okviru uvjeta koji su definirani kroz tri principa Evropske komisije.

"Ti principi nam daju prostor da se traži rješenje u vezi s reformom policije", kazao je visoki predstavnik ne želeći da spekulira o mogućim rješenjima.

Istaknuo je da vjeruje da je moguće postići dogovor o reformi policije i pored suprotstavljenih stavova u Banjoj Luci i Sarajevu te da će se nastaviti razgovori o tom pitanju kako bi se ostvario kjučni cilj - ispunjavanje uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i prudruživanju.

"Ja ću da uredim sve u tom cilju, ali neću da uradim ništa što bi bilo prepreka na tom putu", naglasio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak.

Dodik je ponovio stav da RS prihvata reformu policije i da se nastave razgovori i dođe do kompromisa, ali da nema kompromisa o tome hoće li ili ne postojati policija RS-a.

Podržao je napore visokog predstavnika u BiH da dođe do razgovora i pomaka u reformi policije, naglasivši da RS u tome ima svoj poznati stav da ne može doći do ukidanja njene policije, odnosno MUP-a RS-a.

Navodeći da je razgovarano o potrebi da se što prije dođe do Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, te da se na tom putu završe neophodna pitanja, Dodik je kazao da visoki predstavnik nastoji zajedno s bh. političarima da se ta pitanja završe u rokovima kako se ne bi izgubila naredna godina.

On je uime Vlade i stranke koju vodi izrazio spremnost da se radi na tim pitanjima u zadatim okvirima.

Razgovarano je i ekonomskim pitanjima, Razvojnom programu RS-a, te stanju u Srebrenici, a Dodik je upoznao Lajčaka o mjerama koje je entitetska vlada poduzela na ekonomskom razvoju Srebrenice i šta namjerava da realizira.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak je o pitanju reforme policije danas u Banjoj Luci razgovarao i sa srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: