BiH
0

Lajčak: Evropska integracija Bosne i Hercegovine nema alternativu

FENA
Evropska integracija Bosne i Hercegovine nema alternativu. Pitanje je samo koliko ćemo izgubiti vremena dok to shvate svi koji treba da to shvate, kazao je danas visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak prilikom posjete Direkciji za evropske integracije BiH.

Napominjući da je proces integracija tek započeo, kazao je da će Direkcija u njemu imati ulogu od vitalnog značaja.

"Vi ste uradili dobar dio posla kako bi se osiguralo uspješno zaključenje pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Evropska komisija je izrazila riječi pohvale za vaš profesionalizam. Vi eksperti ste uradili svoj dio posla, EU sa svoje strane takođe. Ostaje da svoj dio posla urade politički lideri, to jest da postignu sporazum o samo jednoj tehničkoj reformi, reformi policije“, kazao je Lajčak na sastanku koordinacije za evropske integracije.

On je podsjetio da prihvatanje te reforme kao uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije bilo nametnuto, „to je dobrovoljna obaveza koju su političke reprezentacije BiH i oba entiteta preuzele u oktobru 2005. godine“.

"Sada je došlo vrijeme da se ta obaveza ispoštuje. EU to očekuje, građani ove zemlje također“, kazao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, postizanje sporazuma će otkloniti blokadu s puta evropske integracije BiH i oživjet će sveukupni oporavak ove zemlje.

“Ako ne uspiju postići sporazum, onda ne možemo raditi kao da je sve u najboljem redu, jer nije. To ne znači da bilo ko ovdje prijeti BiH sankcijama, izolacijom. Izolacija će biti vaš izbor, tačnije izbor političke reprezentacije ove zemlje i njena odgovornost. Jer, ako su svi u vašem okruženju odlučili da idu prema EU, a vi nećete onda su ti koji su tako odlučili izabrali izolaciju za svoju zemlju i njene građane“, kazao je Lajčak.