{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH

F
22.2.2008. u 17:57
0
0
Lajčak: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH
0
Lajčak: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izrazio je u petak zabrinutost povodom usvajanja rezolucije o Kosovu u Narodnoj skupštini RS-a. U Lajčakovoj izjavi se navodi da je Narodna skupština RS-a sinoć usvojila rezoluciju kojom se, između ostalog, tvrdi da imaju pravo na organizaciju referenduma o njenom pravnom statusu.
Visoki predstavnik naglašava da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Entiteti u Bosni i Hercegovini, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, nemaju pravo na otcjepljenje od BiH. Ustavna struktura BiH, uključujući postojanje entiteta, može se mijenjati samo u skladu sa Ustavom predviđenom procedurom", navodi se u Lajčakovom reagiranju.

Visoki predstavnik je veoma zabrinut usvajanjem ove rezolucije u Narodnoj skupštini RS-a, te osuđuje nasilje u Banjoj Luci i nanošenje štete dimplomatskim predstavništvima.

Lajčak je međutim pozdravio pozive Narodne skupštine i premijera Milorada Dodika na smirivanje situacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a reagiralo je profesionalno u pogledu nezakonitih demonstracija održanih jučer u Banjoj Luci, a visoki predstavnik očekuje da će vlasti RS-a i BiH ispunjavati svoje obaveze i održavati javni red i mir.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: