|

Lajčak doputovao u Sarajevo

Lajčak doputovao u Sarajevo
0
F
FENA
24.2.2011. u 08:32
13
komentara
0

dijeljenja
Izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčák doputovao je u srijedu navečer u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Došao sam prvenstveno da razgovaram s političarima u Bosni i Hercegovini o novoj politici Evropske unije prema Bosni i Hercegovini", izjavio je Lajčak novinarima na sarajevskom aerodromu.

Tokom posjete, Lajčák će se sastati s članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima političkih stranaka u Sarajevu i Banjoj Luci radi političkih konsultacija na visokom nivou o ključnim pitanjima u kontekstu odnosa BiH i EU te reformama koje BiH mora provesti na putu evropskih integracija.

Uoči posjete, Lajčák je istakao da funkcionalne institucije čiji programi rada u svojoj osnovi podrazumijevaju EU su presudne za rješavanje pitanja od ključnog značaja za EU integracije.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Rukovodstvo BiH mora učiniti dodatni napor i fokusirati se na uspostavu vlasti koja je prioritet ne samo u smislu deblokiranja procesa evropskih integracija BiH, nego i kako bi iste radile na preostalim reformama za dobrobit građana BiH. Evropska unija je spremna dodatno ojačati svoju pomoć i podržati evropsku perspektivu BiH, ali preuzimanje odgovornosti i odlučnost moraju doći iz same zemlje", kazao je.

Lajčák će se također obratiti i učesnicima sjednice "Parlament za Evropu", inicijative koju predvodi EUSR, a koja okuplja predstavnike i stručnjake EU te članove parlamenata na svim nivoima u BiH kako bi razgovarali o najučinkovitijim pristupima ispunjavanju zahtjeva za pridruživanje EU.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Nakon sastanaka, Lajčák će dati izjavu za medije u četvrtak, 24. februara u 17.30 sati u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (13)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...