{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak doputovao u Sarajevo

F
24.2.2011. u 08:32
0
13
Lajčak doputovao u Sarajevo
0
Izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju pri zajedničkoj Službi vanjskih poslova EU Miroslav Lajčák doputovao je u srijedu navečer u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Došao sam prvenstveno da razgovaram s političarima u Bosni i Hercegovini o novoj politici Evropske unije prema Bosni i Hercegovini", izjavio je Lajčak novinarima na sarajevskom aerodromu.

Tokom posjete, Lajčák će se sastati s članovima Predsjedništva BiH te predsjednicima političkih stranaka u Sarajevu i Banjoj Luci radi političkih konsultacija na visokom nivou o ključnim pitanjima u kontekstu odnosa BiH i EU te reformama koje BiH mora provesti na putu evropskih integracija.

Uoči posjete, Lajčák je istakao da funkcionalne institucije čiji programi rada u svojoj osnovi podrazumijevaju EU su presudne za rješavanje pitanja od ključnog značaja za EU integracije.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

"Rukovodstvo BiH mora učiniti dodatni napor i fokusirati se na uspostavu vlasti koja je prioritet ne samo u smislu deblokiranja procesa evropskih integracija BiH, nego i kako bi iste radile na preostalim reformama za dobrobit građana BiH. Evropska unija je spremna dodatno ojačati svoju pomoć i podržati evropsku perspektivu BiH, ali preuzimanje odgovornosti i odlučnost moraju doći iz same zemlje", kazao je.

Lajčák će se također obratiti i učesnicima sjednice "Parlament za Evropu", inicijative koju predvodi EUSR, a koja okuplja predstavnike i stručnjake EU te članove parlamenata na svim nivoima u BiH kako bi razgovarali o najučinkovitijim pristupima ispunjavanju zahtjeva za pridruživanje EU.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Nakon sastanaka, Lajčák će dati izjavu za medije u četvrtak, 24. februara u 17.30 sati u prostorijama Delegacije Evropske unije u BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: