BiH
0

Lajčak: Direktor SIPA-e mora biti vrhunski priofesionalac, nacionalnost nije primarni preduvjet

FENA
"Direktor Državne agencije za istragu i zaštitu mora biti profesionalac najvišeg kalibra i integriteta”, izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak, saopćeno je iz OHR-a.

“To je najvažniji preduvjet u procesu izbora novog direktora. Potpuno su neprikladne izjave zvaničnika date u proteklih nekoliko mjeseci i ponovno u toku prošle sedmice u kojima se tvrdi suprotno”, dodao je visoki predstavnik.

Prema ovoj njegovoj izjavi, mjesto direktora SIPA-e jedna je od vrhunskih policijskih funkcija u zemlji, a nacionalna pripadnost ne smije biti primarni preduvjet u odabiru kandidata.

Sugerirati da bi takvo mjesto trebalo pripasti bilo kome osim najkvalificiranijem profesionalcu je pokušaj političkog uticaja i podrivanja ovog imenovanja, stav je Miroslava Lajčaka.

Državna agencija za istrage i zaštitu je ključna institucija u BiH za borbu protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, teškog finansijskog kriminala i trgovine ljudima.

“Svaki ozbiljan političar želi da na funkciju direktora SIPA-e bude imenovan najbolji profesionalni kandidat,” izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.