OHR/EUSR
0

Lajčak demantirao izjavu koja mu je pripisana u Dnevniku RTRS-a

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčák danas je demantirao izjavu koja mu je pripisana u prvom prilogu Dnevnika RTRS-a emitovanog 14. oktobra.

Pozivajući se na intervju njemačkom sedmičniku "Der Spiegel", RTRS je objavio da je Lajčák mišljenja "da je poslije nedavnih općinskih izbora u BiH definitivno propao koncept multietničke države".

Ovaj navod, saopćeno je danas iz OHR/EUSR, nije istinit. visoki predstavnik nikad nije izrazio takvo mišljenje.

U odgovoru na pitanje sedmičnika "Der Spiegel" o tome da li je propao koncept multietničke države u BiH Lajčák je rekao: "Dejtonski mirovni sporazum je okončao rat, ali je vrlo teško ostvariti njegovu filozofiju multietničkog društva. Na izborima su pobijedili oni koji kažu: 'Prvo moj narod i tek onda BiH'. Premijer Republike Srpske Milorad Dodik otvoreno kaže da kada govori o ekonomskom razvoju, niko ga ne sluša, ali kada poviče: 'Ne damo Republiku Srpsku', svi aplaudiraju".

Dijelove istog intervjua, uključujući citate iz navedenog odgovora, ispravno su prenijeli drugi bh. i strani mediji, a pres-ured OHR/EUSR-a zatražio je od RTRS-a da objavi ovaj demanti u večernjem Dnevniku, na istom mjestu i u istom terminu u kojem je objavljen krivi navod, saopćeno je iz OHR/EUSR-a.