BiH
0

Lajčak danas u Zagrebu

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčák u ponedjeljak će posjetiti Zagreb gdje će se susresti s najvišim hrvatskim zvaničnicima.

Lajčak će tokom jednodnevne posjete Zagrebu imati odvojene susrete s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom te ministrom za vanjske poslove i evropske integracije, Gordanom Jandrokovićem.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU-a informirat će hrvatske zvaničnike o trenutnoj političkoj situaciji u BiH te o napretku koji su bh. lideri postigli u ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Imajući u vidu činjenicu da je Hrvatska potpisnica Dejtonskoga mirovnog sporazuma i time jedna od zemalja koje garantiraju njegovu provedbu, na sastancima će biti riječi i o napretku postignutom u realizaciji pet ciljeva i uvjeta Vijeća za implementaciju mira za tranziciju ureda OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU-a, najavljeno je iz OHR/EUSR-a.