|

Lajčak danas u Beču o situaciji u BiH

Lajčak danas u Beču o situaciji u BiH
0
F
FENA
25.10.2007. u 12:15
0
komentara
0

dijeljenja
Lajčak danas u Beču o situaciji u BiH
Visoki predstavnik UN-a i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak obratit će se danas stalnom Vijeću OSCE-a u Beču. Govorit će o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te gdje se zemlja nalazi u procesu evropskih integracija a u svjetlu neuspjelo završenih pregovora o reformi policije kao jednom od ključnih uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
Lajčak će ponoviti svoje ubjeđenje da je evropski put jedini način da se postigne dugoročna stabilnost u cijelom regionu te da je to i najbolji put za BiH, izjavila je Ljiljana Radetić, glasnogovornica banjalučkog ureda OHR-a.

Ona je na pres-konferenciji kazala da nakon neuspjeha političara u BiH da postignu dogovor koji bi vodio parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju neophodno je raditi na tome da se stvori nova dinamika u političkom životu zemlje koja će ne samo omogućiti potpisivanje sporazuma već dovesti do toga da BiH bude konsolidovana kao funkcionalna i stabilna zemlja u kojoj vlada zakon.

U ovom trenutku međunarodna zajednica se mora fokusirati na implementaciju Daytonskog mirovnog sporazuma. Lajčak će govoriti i o izmjenama zakona o Vijeću ministara čiji je cilj bio da se pospješi funkcionalnost državnih institucija te o svojim budućim naporima da se javnost u BiH što bolje upozna o beneficijama koje donosi evropski put.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.