OHR
0

Lajčak danas pred Vijećem sigurnosti UN-a

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák obratit će se danas u New Yorku Vijeću sigurnosti UN-a.

Visoki predstavnik će obavijestiti Vijeće sigurnosti UN-a o zaključcima koje je krajem novembra donio Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira (PIC) te će konstatirati da članice PIC-a nisu donijele odluku o tranziciji OHR-a jer je jasno da organi vlasti BiH nisu ispunili ciljeve i uslove koje je potrebno ispuniti za donošenje takve odluke.

Lajčák će posebno naglasiti da je potrebno uložiti više napora na rješavanju pitanja koja se tiču državne i vojne imovine i pristupa Brčko distrikta Ustavnom sudu prije razmatranje odluke o tranziciji OHR-a.

Istaći će da je cilj Vijeća za implementaciju mira da vidi "BiH kao mirnu, održivu zemlju, nepovratno na putu evropskih integracija".

On će pozdraviti obnovljenu pažnju koju međunarodna zajednica, a posebno EU, posvećuju BiH. U svom Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, Lajčák će opisati kako, unatoč potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU i dobijanju statusa intenziviranog dijaloga u okviru NATO-vog procesa Partnerstvo za mir, politička situacija u zemlji i dalje ostaje štetna po ostvarivanje daljnjeg napretka.

Visoki predstavnik će reći da još uvijek nema dovoljno razumijevanja na strani političara u pogledu potrebe angažiranja na dijalogu i postizanju kompromisnih rješenja kako bi BiH mogla krenuti naprijed te da nacionalistički i etnički programi i dalje dominiraju nad evroatlantskim programima.

Lajčák će sporazum koji su 8. novembra postigli lideri stranaka HDZBiH, SDA i SNSD-a opisati kao "strateški" te istaći da u generalno negativnoj atmosferi ovaj sporazum ima potencijal da ojača državu.

On će također konstatirati da su ovaj sporazum pozdravili ministri vanjskih poslova EU 10. novembra te Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira 20. novembra, ali da je sada potrebno ozbiljno raditi kako bi se sadržaj ovog sporazuma pretočio u reformske zakone pred parlamentima u BiH.

Visoki predstavnik će zaključiti da kompromisno rješenje i konsenzus koje treba postići unutar BiH predstavljaju najbolji, ako ne i jedini, put naprijed.

Lajčák će također posjetiti i Washington zbog susreta sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Stuartom Jonesom i ambasadorom Robertom Gelbardom, članom Revizionih timova za tranziciju na predsjedničku administraciju Baracka Obame, saopćeno je iz OHR-a.