{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: CIK je pouzdan regulator na nestabilnom bh. političkom tržištu

S
7.2.2008. u 17:40
0
0
Lajčak: CIK je pouzdan regulator na nestabilnom bh. političkom tržištu
0
Lajčak: CIK je pouzdan regulator na nestabilnom bh. političkom tržištu
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak je na događaju koji je organizovala Centralna izborna komisija BiH povodom Međunarodnog dana izbora izjavio kako je CIK primjer uspjeha izborne administracije u BiH te je poručio kako bi volio da se sukob interesa između stranaka riješi prije ovogodišnjih oktobarskih općinskih izbora u BiH.
Centralna izborna komisija BiH (CIK) održala je danas u Sarajevu, u prisustvu domaćih i međunarodnih zvaničnika, predstavnika općinskih izbornih komisija i Udruženja izbornih zvaničnika BiH, svečanu sjednicu povodom Međunarodnog izbornog dana. Ovo je drugi put da se u našoj zemlji obilježava Međunarodni izborni dan.

"Ekonomski slobodno tržište zahtijeva efikasne regulatore koji mogu osigurati da tržište normalno funkcioniše, bez uplitanja u osnovne mehanizme. Isti princip odnosi se i na tržište političkih ideja. Slobodno tržište u domeni javnog mnijenja mora omogućiti suprotstavljenim politikama da se čuju, kritikuju, mijenjaju i usavršavaju.Da bi se to omogućilo, takvo tržište mora imati efikasnog regulatora, a Centralna izborna komisija BiH je ispunila ovu ulogu sa izuzetnim uspjehom, naročito prilikom održavanja opštih izbora 2006. godine, prvih izbora koje je Komisija potpuno samostalno realizovala sa svim domaćim članovima i to koristeći novi sistem registracije – pasivna registracija birača", rekao je Lajčak.

"U drugoj polovini ove godine, građani BiH će ponovo izaći na birališta, ovaj put na opštinskim izborima koji će se održati širom zemlje. Centralna izborna komisija će biti institucionalna osnova ovih izbora. Političke stranke će pobijediti ili izgubiti, ali integritet sistema putem kojeg građani izražavaju svoje mišljenje o radu njihovog političkog rukovodstva neće i ne smije biti doveden u pitanje. To je ono što Centralna izborna komisija mora moći garantovati", dodao je visoki predstavnik.

Miroslav Lajčak je dodao kako "nije pretjerano suditi o zemlji na osnovu toga koliko dobro njene institucije služe njenim građanima, a Centralna izborna komisija je pozitivan primjer bosanskohercegovačke institucije koja građanima služi zaista veoma dobro".

"Centralna izborna komisija ima odgovornost da nadgleda finansiranje političkih stranaka i učestvuje u proceduri provjere kandidata. Komisija također primjenjuje Zakon o sukobu interesa kako bi osigurala da izabrani zvaničnici i nosioci izvršnih funkcija zadovoljavaju standard integriteta. Bez obzira na tehničko pitanje vezano za to koji je nivo vlasti odgovoran za ovaj zakon, Centralna izborna komisija je izgradila vlastite kapacitete da procesuira predmete sukoba interesa. Naime, Bosna i Hercegovina je u tom pogledu postala model za ostatak regiona", rekao je prisutnima visoki predstavnik.

Lajčak je dodao kako bi volio bih da pitanje sukoba interesa bude riješeno prije oktobarskih izbora.

"Prije narednih opštih izbora, političko rukovodstvo će se morati pozabaviti diskriminirajućom odredbom Ustava Bosne i Hercegovine implementiranom u Izbornom zakonu BiH, na osnovu koje svi građani BiH nisu jednaki u cijeloj zemlji i ne mogu biti izabrani na najviši položaj", rekao je danas Lajčak.

"Sasvim je jasno, međutim, da je na nestabilnom političkom tržištu BiH Centralna izborna komisija postala pouzdan i ugledan regulator u saradnji sa lokalnim izbornim zvaničnicima. U ime svih birača, želim iskoristiti ovaj Dan izbora kao priliku da izrazim zahvalnost za opredijeljenost koju su uposlenici Komisije pokazali u pružanju ove osnovne javne usluge i da poželim da lokalni izbori u oktobru ove godine budu provedeni na pravedan i demokratski način", zaključio je visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: