BiH
0

Lajčak će u Briselu izvjestiti NATO i EU o situaciji u BiH

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak potvrdit će tokom susreta u Briselu da međunarodna zajednica podržava sve neophodne instrumente za suprotstavljanje destruktivnim tendencijama, te da neće dozvoliti pokušaje narušavanja Daytonskog mirovnog sporazuma, kako unutar zemlje, tako i izvan nje, izjavio je u utorak na brifingu za novinare u Sarajevu portparol OHR-a Frane Maroević.

On je saopćio da će Lajčak sutra posjetiti sjedište NATO-a u Briselu, gdje će se sastati s generalnim sekretarom Jaapom De Hoopom Schefferom te se obratiti Sjevernoatlantskom vijeću. Visoki predstavnik kasnije će izvijestiti Komisiju EU za politička i sigurnosna pitanja o zaključcima sastanka Vijeća za provedbu mira održanog prošle sedmice.

Podsjećajući da je PIC na tom sastanku istaknuo da je međunarodna zajednica ozbiljno zabrinuta zbog situacije u BiH, jer BiH od juna nije načinila nikakakve pomake ka parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Maroević je izjavio da je PIC dao jednoglasnu podršku potrebi da se težište ponovo stavi na završetak provedbe Daytonskog sporazuma, što uključuje i nastojanja da se riješi evidentni problem nefunkcionalnosti državnih institucija.

"Na sastancima sa zvaničnicima Evropske komisije, visoki predstavnik će također istaknuti da Mostarska deklaracija potpisana 28. oktobra može poslužiti kao polazište za obnovljeni pozitivan angažman vladajućih koalicionih stranaka. Sada su, međutim, potrebni konkretni koraci kako bi pokazali da se radi o ozbiljnim nastojanjima", izjavio je Maroević.