|

Lajčak - Burns: Lideri u BiH moraju ispunjavati svoje obaveze

Lajčak - Burns: Lideri u BiH moraju ispunjavati svoje obaveze
0
F
FENA
16.11.2007. u 17:31
0
komentara
0

dijeljenja
Lajčak - Burns: Lideri u BiH moraju ispunjavati svoje obaveze
Bosanskohercegovački politički lideri trebaju napraviti konkretne korake koji će odrediti da li BiH ide dalje u izolaciju ili ka evropskim integracijama, rekao je danas u Washingtonu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u razgovoru s podsekretarom SAD-a za politička pitanja Nicholasom Burnsom.
Nakon obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a u četvrtak visoki predstavnik se susreo s visokim dužnosnicima State Departmenta kako bi ih upoznao s trenutnom situacijom u BiH.

U razgovorima s dužnosnicima SAD-a Lajčak je izjavio kako cijeni snažnu podršku koju je američka administracija pružila mirovnom procesu i pozdravio nastavak angažmana američke vlade u BiH.

- Članstvo u EU je ključni strateški cilj BiH ali angažman SAD-a i dalje je od prevashodnog značaja, rekao je visoki predstavnik naglasivši da je parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU zbog nepostizanja sporazuma o reformi policije odloženo.

Nicholas Burns je izrazio punu podršku američke vlade aktivnostima koje poduzima visoki predstavnik i pozvao političke lidere BiH da ispunjavaju svoje obaveze i bez odlaganja provode odluke visokog predstavnika.

Dotičući se situacije u širem području Balkana Miroslav Lajčak i Nicholas Burns su odbacili postojanje bilo kakve veze između budućeg statusa Kosova i teritorijalnog integriteta BiH.

Ovakva poređenja su neodgovorna i međunarodna zajednica će biti čvrsta u nastojanjima da osigura puno poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, zaključili su Lajčak i Burns.

U toku posjete glavnom gradu SAD-a Lajčak je razgovarao s pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Aziju Danijelom Friedom i njegovom zamjenicom Rosemary di Carlo kao i s višim direktorom za evropske poslove pri Vijeću za nacionalnu sigurnosti Judy Ansley, saopćeno je iz OHR-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.