BiH
0

Lajčak boravio u Bihaću

FENA
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, Miroslav Lajčak boravio je danas u Bihaću.

Posjetio je granični prijelaz Izačić, te dva uspješna privredna subjekta Bihaćku industriju rashladnih aparata (BIRA) i Mljekaru „Meggle“.

Povod njegovog dolaska je početak briselskih pregovora o bezviznom režimu s BiH, što je dobra vijest za sve bh. građane, posebno mlade, ali i za razvoj privrede.

"Granični prijelaz Izačić jedan je od najmodernijih i najopremljenijih graničnih prijelaza u našoj zemlji i s rukovodstvom Državne granične policije razgovarao sam o sigurnosti granica, što je jedan od uvjeta realizacije bezviznog režima BiH s Evropskom unijom", istakao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, poduzeća koja je posjetio već imaju partnere u zemljama EU, što je značajno za napredak i razvoj privrede na ovim prostorima. Brzina liberalizacije zavisit će od toga koliko će zemlji, odnosno bh. zvaničnicima trebati da ispuni uvjete iz mape, dodao je Lajčak.

Sastao se i s načelnikom Općine Bihać Hamdijom Lipovačom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Ivanom Pršom, a razgovaralo se o budućnosti naše zemlje u evropskim integracijama.

Lajčak je učestvovao i u debati u sklopu kampanje "Reci", gdje su građani imali priliku da visokom predstavniku prenesu svoje viđenje i prijedloge kada je u pitanju put BiH prema Evropskoj uniji.