BiH
0

Lajčak: BiH treba efikasnu strategiju borbe protiv kriminala

FENA
"Korupcija, organizirani kriminal i ratni zločinci i dalje ugrožavaju nit društva pa ipak informacije koje OSA prikupi su od pomoći samo ukoliko se na osnovu njih i djeluje," izjavio je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU susreo se danas u Sarajevu sa Almirom Džuvom, generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine/Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA/OBA BiH).

Pozdravljajući napredak koji je OSA/OBA postigla od svog osnivanja u junu 2004. godine visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je naglasio da BiH mora izraditi učinkovitu strategiju policijskog rada na državnom nivou ukoliko se informacija koju prikupi ta agencija želi efikasno upotrijebiti.

"Dobro rukovođenje i tehnički kompetentno osoblje su učinili da OSA/OBA postane partner koji uživa povjerenje u regionu, u Evropi i u široj međunarodnoj zajednici u globalnoj borbi protiv organiziranog kriminala, ratnih zločina i terorizma," rekao je visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU.

Mandat OSA/OBA-e je da prikupi, analizira i distribuira obavještajne informacije te da blisko sarađuje sa policijskim agencijama BiH, saopćeno je iz OHR-a.