{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: BiH nema ničeg zajedničkog s Kosovom

F
15.4.2008. u 14:59
0
0
Lajčak: BiH nema ničeg zajedničkog s Kosovom
0
Lajčak: BiH nema ničeg zajedničkog s Kosovom
Foto: Dejan Vekić
Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas da ne postoji prijetnja istupanja Republike Srpske, kao i da BiH "nema ničeg zajedničkog s Kosovom".
"BiH je međunarodno priznata suverena država, čija je teritorijalna cjelovitost garantirana Dejtonskim mirovnim sporazumom" i ona "nema ničeg zajedničkog s Kosovom", rekao je Lajčak u intervjuu dnevniku Vremja novostej.

"Svi pokušaji da se ona poveže s Kosovom su vještački i mogu ih koristiti samo neodgovorni političari za svoje sitne interese", rekao je slovački diplomat, dodajući da je "naravno, pitanje Kosova (je) izvršilo utjecaj na cio region, ali nije destabiliziralo BiH".

Prema Lajčakovim riječima, međunarodna zajednica neće dopustiti nikakve pokušaje da se podrije Dejtonski mirovni sporazum, nezavisno od toga da li potiču spolja ili iznutra.

"Nikako nema opravdanja za pokušaje da se Kosovom opravdavaju vlastiti problemi ili neuspjesi", rekao je visoki predstavnik u BiH i dodao da "subjekt nema pravo da istupi iz sastava države, njen ustav može biti izmijenjen samo uz saglasnost sva tri državotvorna naroda".

"BiH je zemlja koja se sastoji iz dva subjekta - Federacije BiH i RS. Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, pozivi da se pod sumnju stavi postojanje tih subjekata su neprihvatljivi", istakao je Lajčak.

Prema njegovim riječima, glavni zadatak u BiH ostaje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i dostizanje napretka na putu evropske integracije.

Lajčak je istakao da je usvajanjem zakona o reformi policije ispunjen posljednji važan uvjet za potpisivanje SSP-a i ključni uvjet za zatvaranje Ureda visokog predstavnika i prestanak njegovih ovlaštenja.

"BiH se nalazi na pragu nove etape u svom razvoju", rekao je Lajčak, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: