{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: BiH mora demonstrirati opredijeljenost za EU

F
21.4.2008. u 19:42
0
0
Lajčak: BiH mora demonstrirati opredijeljenost za EU
0
Lajčak: BiH mora demonstrirati opredijeljenost za EU
Bosna i Hercegovina mora sopstvenom voljom ispuniti uvjete koje je postavila Evropska unija i tako dokazati da želi postati dijelom Evropske unije, kazao je danas u Beču visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak na konferenciji za novinare o evropskoj perspektivi za BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
On je kazao da je usvajanje zakona iz oblasti reforme policije prošle sedmice postavilo ovu zemlju na dugo očekivani kurs evropske integracije, saopćeno je iz OHR-a.

“Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u narednim sedmicama jasno će značiti nove pomake za BiH, ali još postoji nekoliko ključnih ciljeva koje treba realizirati prije nego OHR bude mogao izvršiti tranziciju u EUSR”, kazao je Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je podsjetio da je Vijeće za implementaciju mira utvrdilo pet osnovnih ciljeva koje treba kratkoročno realizirati: raspodjela državne imovine, rješenje za vojnu imovinu, puna implementacija Konačne arbitražne odluke za Brčko, postizanje fiskalne održivosti i zaživljavanje vladavine zakona. Pored toga, za tranziciju je potrebno ispuniti još dva uvjeta: potpisati SSP i od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira dobiti pozitivnu procjenu političke situacije u BiH.

Iako su, kazao je Lajčak, postignuti određeni pomaci u ispunjavanju uvjeta za potpisivanje SSP-a, ostaje još dosta posla da se uradi da bi se mogla dobiti pozitivna procjena situacije u BiH. On smatra da je stalna negativna retorika političara, koja omogućava 'prihvatljivu klimu za međusobne provokacije' i dalje prepreka za daljnje pomake u pogledu provođenja reformi, a da je ključni izazov osigurati da evropska integracija ne postane kolateralna šteta nacionalizma.

"EU mora ostati čvrsta u svom opredjeljenju u pogledu ovog regiona i dosljedna u pristupu, s jasnim nagradama za realizaciju svakog koraka procesa integracije u EU. Građani Bosne i Hercegovine čekaju već dugo i ne zaslužuju ništa manje nego da što prije osiguraju budućnost svoje zemlje” - zaključio je Lajčák.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: