BiH
0

Lajčak: BiH mora demonstrirati opredijeljenost za EU

FENA
Bosna i Hercegovina mora sopstvenom voljom ispuniti uvjete koje je postavila Evropska unija i tako dokazati da želi postati dijelom Evropske unije, kazao je danas u Beču visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak na konferenciji za novinare o evropskoj perspektivi za BiH.

On je kazao da je usvajanje zakona iz oblasti reforme policije prošle sedmice postavilo ovu zemlju na dugo očekivani kurs evropske integracije, saopćeno je iz OHR-a.

“Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u narednim sedmicama jasno će značiti nove pomake za BiH, ali još postoji nekoliko ključnih ciljeva koje treba realizirati prije nego OHR bude mogao izvršiti tranziciju u EUSR”, kazao je Lajčák.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je podsjetio da je Vijeće za implementaciju mira utvrdilo pet osnovnih ciljeva koje treba kratkoročno realizirati: raspodjela državne imovine, rješenje za vojnu imovinu, puna implementacija Konačne arbitražne odluke za Brčko, postizanje fiskalne održivosti i zaživljavanje vladavine zakona. Pored toga, za tranziciju je potrebno ispuniti još dva uvjeta: potpisati SSP i od Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira dobiti pozitivnu procjenu političke situacije u BiH.

Iako su, kazao je Lajčak, postignuti određeni pomaci u ispunjavanju uvjeta za potpisivanje SSP-a, ostaje još dosta posla da se uradi da bi se mogla dobiti pozitivna procjena situacije u BiH. On smatra da je stalna negativna retorika političara, koja omogućava 'prihvatljivu klimu za međusobne provokacije' i dalje prepreka za daljnje pomake u pogledu provođenja reformi, a da je ključni izazov osigurati da evropska integracija ne postane kolateralna šteta nacionalizma.

"EU mora ostati čvrsta u svom opredjeljenju u pogledu ovog regiona i dosljedna u pristupu, s jasnim nagradama za realizaciju svakog koraka procesa integracije u EU. Građani Bosne i Hercegovine čekaju već dugo i ne zaslužuju ništa manje nego da što prije osiguraju budućnost svoje zemlje” - zaključio je Lajčák.