{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčák apelira na vlasti FBiH da smanje troškove

S
30.1.2009. u 16:12
0
8
Lajčák apelira na vlasti FBiH da smanje troškove
0
Lajčák apelira na vlasti FBiH da smanje troškove
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák je nastavio svoje razgovore sa ključnim predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine i entiteta sastancima koje je danas u Sarajevu imao sa predsjednicom FBiH Borjanom Krišto i njenim zamjenikom, te premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i Kolegijima oba Doma Parlamenta FBiH.
Lajčák je na svim sastancima naglasio potrebu za odlučnijim i bržim mjerama u rješavanju izazova finansijskoj stabilnosti Federacije BiH. “Pošteno je reći da nerealno planiranje i preuzimanje obaveza koje nije finansijski moguće ispuniti predstavljaju glavne razloge za trenutnu finansijsku situaciju u Federaciji”, rekao je Lajčák. “Smanjenje troškova neće biti jednostavno, ali se to mora učiniti pošto postojeća situacija ne šteti samo najranjivim kategorijama nego svim građanima Federacije BiH.”

Govoreći o Zakonu o javnom sistemu emitiranja u Federaciji BiH, Lajčák je izrazio svoje bojazni oko ponavljanih pokušaja da se Regulatorna agencija za komunikacije izostavi iz procesa odabira i imenovanja Upravnog odbora FTV. “Vjerujem da će predložene izmjene i dopune Zakona na kraju biti povučene iz procedure, posebno u svjetlu negativnog mišljenja koje je nedavno dala Vlada Federacije”, rekao je Lajčák. Naredni korak treba biti da vlasti predlože nove izmjene i dopune kako bi se osigurala trajna uloga RAK-a u ovim imenovanjima, u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

Visoki predstavnik je takođe apelirao na predsjednicu i zamjenike predsjednice Federacije da u procesu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH poštuju Ustav i Zakon o VSTV. Pošto je relevantne ustavne odredbe nametnuo visoki predstavnik, Lajčák je najavio da će dati tumačenje ovih izmjena i dopuna kako bi pojasnio uloge određenih institucija u izboru i imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH.

Kao odgovor na ponavljanje spekulacije koje navode drugačije, visoki predstavnik je naglasio da tranzicija iz OHR u EUSR ni na koji način nije povezana sa pitanjem njegova nasljednika te da će se Vijeće za implementaciju mira posvetiti ovom pitanju tek kad budu ispunjeni pet ciljeva i dva uslova. “Od vlasti u BiH očekujem da se ne bave spekulacijama o budućnosti OHR-a, nego reformama i obavezama koje su od značaja za BiH. Što se mene tiče na poziciji visokog predstavnika, i to u potpunosti angažiran i posvećen omogućavanju napretka u BiH, ću ostati sve dok se ne nađe zamjena. Neće postojati nikakav institucionalni vakuum”, izjavio je Lajčák.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: