{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčák apelira na vlasti FBiH da smanje troškove

S
30.1.2009. u 16:12
0
8
Lajčák apelira na vlasti FBiH da smanje troškove
0
Lajčák apelira na vlasti FBiH da smanje troškove
Visoki predstavnik Miroslav Lajčák je nastavio svoje razgovore sa ključnim predstavnicima institucija Bosne i Hercegovine i entiteta sastancima koje je danas u Sarajevu imao sa predsjednicom FBiH Borjanom Krišto i njenim zamjenikom, te premijerom FBiH Nedžadom Brankovićem i Kolegijima oba Doma Parlamenta FBiH.
Lajčák je na svim sastancima naglasio potrebu za odlučnijim i bržim mjerama u rješavanju izazova finansijskoj stabilnosti Federacije BiH. “Pošteno je reći da nerealno planiranje i preuzimanje obaveza koje nije finansijski moguće ispuniti predstavljaju glavne razloge za trenutnu finansijsku situaciju u Federaciji”, rekao je Lajčák. “Smanjenje troškova neće biti jednostavno, ali se to mora učiniti pošto postojeća situacija ne šteti samo najranjivim kategorijama nego svim građanima Federacije BiH.”

Govoreći o Zakonu o javnom sistemu emitiranja u Federaciji BiH, Lajčák je izrazio svoje bojazni oko ponavljanih pokušaja da se Regulatorna agencija za komunikacije izostavi iz procesa odabira i imenovanja Upravnog odbora FTV. “Vjerujem da će predložene izmjene i dopune Zakona na kraju biti povučene iz procedure, posebno u svjetlu negativnog mišljenja koje je nedavno dala Vlada Federacije”, rekao je Lajčák. Naredni korak treba biti da vlasti predlože nove izmjene i dopune kako bi se osigurala trajna uloga RAK-a u ovim imenovanjima, u skladu sa zahtjevima Evropske unije.

Visoki predstavnik je takođe apelirao na predsjednicu i zamjenike predsjednice Federacije da u procesu imenovanja sudija Ustavnog suda FBiH poštuju Ustav i Zakon o VSTV. Pošto je relevantne ustavne odredbe nametnuo visoki predstavnik, Lajčák je najavio da će dati tumačenje ovih izmjena i dopuna kako bi pojasnio uloge određenih institucija u izboru i imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH.

Kao odgovor na ponavljanje spekulacije koje navode drugačije, visoki predstavnik je naglasio da tranzicija iz OHR u EUSR ni na koji način nije povezana sa pitanjem njegova nasljednika te da će se Vijeće za implementaciju mira posvetiti ovom pitanju tek kad budu ispunjeni pet ciljeva i dva uslova. “Od vlasti u BiH očekujem da se ne bave spekulacijama o budućnosti OHR-a, nego reformama i obavezama koje su od značaja za BiH. Što se mene tiče na poziciji visokog predstavnika, i to u potpunosti angažiran i posvećen omogućavanju napretka u BiH, ću ostati sve dok se ne nađe zamjena. Neće postojati nikakav institucionalni vakuum”, izjavio je Lajčák.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: