{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lajčak: 3. aprila treba da se donese odluka koja je dobra za BiH

F
24.3.2008. u 15:00
0
0
Lajčak: 3. aprila treba da se donese odluka koja je dobra za BiH
0
Lajčak: 3. aprila treba da se donese odluka koja je dobra za BiH
"Trećeg aprila treba da se donese odluka koja je dobra za Bosnu i Hercegovinu, ali ta odluka je u potpunosti u nadležnosti domaćih političkih stranaka i državnog parlamenta, to treba svi da znaju", izjavio je danas novinarima u Sarajevu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH Miroslav Lajčak, komentirajući očekivanja nakon što je 20. marta Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH odgodio za 3. april sjednicu na kojoj je trebalo raspravljati o modificiranim zakonima o reformi policije.
Neodržanu sjednicu prokomentirao je kao "još jedno odgađanje koje je rezultat toga što parlamentarne stranke koje se zalažu za usvajanje zakona nisu dovoljno pripremile sjednice".

"Tamo jeste bilo dobre volje. Bio sam u kontaktu sa svim liderima, ali pokazalo se da je priprema bila nedovoljna. Sada se zna koliko je ostalo vremena i očekujem da će se ono iskoristi tako da nema improvizacije, da se većina dogovori u parlamentu na jednom tekstu koji će biti predložen i podržan od svih", naglasio je Lajčak.

"Već smo na ivici ozbiljnosti", upozorio je.

Zamoljen da prokomentira izjavu premijera RS-a Milorada Dodika o tome da su "lideri SDA Sulejman Tihić i Stranke za BiH Haris Silajdžić dogovorili se da Tihić iskarikira šutnju, da bi potom i Silajdžić tražio ustupke", visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH je izjavio da on ne želi da se upušta "u komentare nekih medijskih procjena i medijskih nastupa".

"Mislim da je pet stranaka izrazilo želju da donesu zakone koji poštuju platformu Mostara i Akcionog plana. To je ono što Evropa očekuje, i ono što sam vidio nije bilo nedostatak dobre volje, nego nedostatak profesionalne pripreme za donošenje zakona za koji svi mogu glasati. Sada je tu dodatni prostor koji stvarno mora da se iskoristi", kazao je Lajčak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: