BiH
0

Lagumdžija: Vladajuća koalicija neefikasna i spora

FENA
Prošireno Predsjedništvo SDPBiH održalo je sjednicu kojoj je na zahtjev Predsjedništva prisustvovao ambasador SAD-a u BiH Douglas McElhaney, ambasador SAD-a u BiH.

Ambasador McElhaney je izložio svoje viđenje stanja i perspektiva u zemlji i razgovarao s rukovodstvom SDPBiH o aktuelnim temama. Čelnici SDPBiH su još jednom iznijeli poznate stavove i poglede SDP-a kada su u pitanju ukupne reforme, stanje u zemlji, kao i reforme Ustava, policije, pitanje Srebrenice te konstituiranje vlasti na svim nivoima u BiH.

Također, predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija primio je u toku dana u odvojenim susretima ambasadora Velike Britanije u BiH Matthewa Rycrofta, ambasadora Savezne Republike Njemačke Michaela Schmucka, ambasadora Ruske Federacije Konstantina Šuvalova i direktora Međunarodnog monetarnog fonda za BiH Dimitrija Demekasa.

Razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, prije svega o ekonomskim i socijalnim problemima, reformi ustava, reformi policije, statusu Srebrenice te perspektivama razvoja BiH.

Lagumdžija je izrazio zabrinutost stanjem u BiH te istakao neefikasnost i sporost vladajuće koalicije u provođenju zadataka koji su postavljeni pred njih. Ovih dana se, kako je kazao, navršava 100 dana od konstituiranja novog Vijeća ministara, a još se ne vide nikakvi konkretni rezultati njenog rada.

Ovakvo stanje, ocijenio je Lagumdžija, zahtijeva novo liderstvo domaćih vlasti i međunarodne zajednice kako BiH ne bi išla u dublju krizu, saopćeno je iz Centra za informiranje SDPBiH.