{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija upoznao delegacije islamskih zemalja o mogućnosti investiranja u BiH

S
15.8.2012. u 20:54
1
18
Lagumdžija upoznao delegacije islamskih zemalja o mogućnosti investiranja u BiH
1
Lagumdžija upoznao delegacije islamskih zemalja o mogućnosti investiranja u BiH
Zlatko Lagumdžija
Ministar inozemnih poslova BiH Zlatko Lagumdžija upoznao je tokom boravka u Meki šefove nekoliko delegacija islamskih zemalja o mogućnostima investiranja u BiH.
Lagumdžija u Meki učestvuje na Četvrtom vanrednom samitu Organizacije islamskih zemalja (OIK), a sagovornici iz Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata /UAE/, Kuvajta, Libije, Malezije, Alžira, Tunisa, Omana, Jordana i Egipta pokazali su interes za prirodne resurse BiH, a posebno turizam.

Iz Ministarstva inostranih poslova saopšteno je da se već ostvaruje veći broj dolazaka turista iz ovih zemalja, a posebno Kuvajta, čemu je pogodovalo otvaranje direktne avionske linije, koja za sada leti dva puta sedmično, dok se početkom septembra planira i pet letova.

Sagovornici, posebno iz Kuvajta, Katara, UAE i Saudijske Arabije iskazali su spremnost da se snažnije uključe u investiranje u BiH, kao i da se planiraju intenzivniji susreti privrednika iz BiH i njihovih zemalja.

Konstatovano je da se može privući veći obim investicionog kapitala ukoliko BiH napravi detaljne studije izvodljivosti, posebno za velike projekte od regionalnog i državnog značaja.

Lagumdžija je tokom razgovora kao spoljnopolitičke prioritete BiH naveo punopravno članstvo u EU i NATO-u, koji će imati uticaja u smislu privlačenja stranih investicija, jačanja ekonomije i održavanja dugoročnog mira i sigurnosti.

U bilateralnim razgovorima bilo je riječi i o trenutnoj situaciji u Siriji.

Četvrti vanredni samit OIK-a održava se za članice na nivou šefova država, a na na nivou ministara inostranih poslova za države sa statusom posmatrača u OIK-u.

Na Samitu se razmatra situacija u kojoj se nalazi većina islamskih država, kao i način rješavanja novonastalih problema, sa posebnim fokusom na razvoj situacije u Siriji.

Lagumdžija na kongresu OIK-a učestvuje na poziv ministra inozemnih poslova Saudijske Arabije Sauda Al-Fejsala, navodi se u saopštenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: