BiH
15

Lagumdžija u Londonu održao sastanake o pripremi donatorske konferencije

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija je tokom učešća na Globalnom samitu posvećenom borbi protiv seksualnog nasilja u sukobima (Global Summit to End Sexual Violence in Conflict) imao niz bilateralnih sastanaka sa čelnicima međunarodnih organizacija (EBRD, UNDP, MKCK) i ministrima vanjskih poslova (Ujedinjeno Kraljevstvo, Belgija, Kanada, Luksemburg, Katar i Hrvatska).

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, centralna tema svih razgovora bile su štete prouzrokovane katastrofalnim poplavama koje su pogodile BiH, te pripreme za predstojeću donatorsku konferenciju koja ima za cilj prikupljanje neophodnih sredstava za obnovu zemlje.

Lagumdžija se u razgovoru s potpredsjednicom Evropske komisije i visokom predstavnicom za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton još jednom zahvalio na interventnoj pomoći koju je EU do sada pružila BiH, te upoznao sagovornicu sa razmjerama katastrofalnih poplava i dobio njenu punu podršku za predstojeću donatorsku konferenciju.

Sagovornici su se usaglasili da Evropska unija treba imati jednake standarde i solidarnost prema Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, bez obzira na različit status koje ove zemlje imaju kada je u pitanju članstvo, odnosno, integracijski proces.

Sanacija štete i obnova zemlje bili su tema i razgovora Lagumdžije s ministrom vanjskih i commonwealth poslova Ujedinjenog Kraljevstva Williamom Hagueom.

Tokom razgovora je istaknuta liderska uloga koju Ujedinjeno Kraljevstvo treba imati u narednom periodu kada je BiH u pitanju.

Lagumdžija se sastao i sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reynersonom s kojim je razgovarao o aktivnostima koje slijede u našoj zemlji, a koje se odnose na obnovu i rekonstrukciju, oživljavanje privrede, otvaranje radnih mjesta, kao i organizaciju donatorske konferencije.

Lagumdžija je tokom susreta s ministrom vanjskih poslova Kanade Johnom Bairdom sagovornika upoznao sa predstojećim koracima u osiguravanju neophodnih sredstava putem održavanja donatorske konferencije za saniranje ogromnih šteta koje je pretrpjela BiH.

-Kanada će dati svoj doprinos u predstojećim aktivnostima - istaknuo je ministar Baird.

Sa ministrom za vanjske poslove i imigraciju Velikog Vojvodstva Luksemburg Jeanom Asselbornom, Lagumdžija je također razgovarao o sanaciji šteta nastalih tokom katastrofalnih poplava u BiH.

Izražavajući zahvalnost Luksemburgu na pruženoj interventnoj pomoći, Lagumdžija je istaknuo da Bosni i Hercegovini predstoji period obnove i rekonstrukcije u kojem se očekuje da EU bude lider, jednako kako je bila u prvoj fazi pomoći.

Razvojni programi usmjereni u obnovu BiH nakon poplava, kao i pokretanje novih projekata bili su tema razgovora Lagumdžije sa ministricom za međunarodnu saradnju i razvoj Kraljevine Švedske Hilevi Engstrom.

Lagumdžija i ministrica vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Vesna Pusić razgovarali su o mogućem nastupu sa zajedničkim projektima prema potencijalnim donatorima u cilju kako saniranja posljedica katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH i Hrvatsku, tako i prevencije novih šteta izazvanih prirodnim katastrofama.

Lagumdžija se još jednom zahvalio ministrici Pusić na čiju intervenciju je Hrvatska prva poslala pomoć u spasilačkim timovima i helikopterima koji su dali značajan doprinos spašavanju stanovništva ugroženog poplavama.

Tokom sastanka sa ministrom vanjskih poslova Države Katar Khalidom bin Mohammadom Al Attiyahom, Lagumdžija se zahvalio na interventnoj pomoći koju je Država Katar uputila stanovništvu BiH sa poplavljenih područja.

Sagovornici su se usaglasili da je održavanje donatorske konferencije za saniranje šteta nastalih poplavama neophodan korak, jer Bosna i Hercegovina sama nije u mogućnosti finansirati obnovu i rekonstrukciju zemlje.

Ministar Al Attiyah je istaknuo da će Katar učestvovati na donatorskoj konferenciji, ali i lobirati na predstojećem sastanku ministara vanjskih poslova Organizacije islamske saradnje (OIC) da se ova organizacija, ali i Vijeće za saradnju zemalja Golfa (GCC) aktivno uključe u donatorsku konferenciju.

Tokom sastanka sa podsekretarom UN-a i direktoricom UNDP-a Helen Clark, Lagumdžija je izrazio zahvalnost UNDP-u za pruženu interventnu pomoć u saniranju posljedica najveće prirodne katastrofe koja je pogodila našu zemlju u posljednjih 120 godina.

Posebno je naglasio odličnu saradnju UN tima u BiH, koji je promptno reagirao i zajedno sa institucijama BiH radi na saniranju posljedica poplava i procjeni koje će biti osnova za predstojeću donatorsku konferenciju i obnovu zemlje.

Istaknuo je da u BiH predstoji faza obnove u kojoj je prioritet popravak stambenih jedinica, kako bi ljudi čiji su domovi oštećeni ili u potpunosti uništeni u poplavama do zime imali krov nad glavom.

Posebna pažnja bit će posvećena pomoći privrednim subjektima koji su pretrpjeli značajne štete kako bi se sačuvala radna mjesta, a kroz proces obnove i rekonstrukcije zemlje i otvorila nova.

Lagumdžija se u Londonu susreo i s direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za zapadni Balkan Claudiom Viezzolijem. Dogovoreni su modaliteti za proširenje saradnje BiH i EBRD-a u svjetlu potrebe obnove područja pogođenih poplavama i klizištima, kroz usmjeravanje najpovoljnijih kreditnih aranžmana za urgentne potrebe i otvaranje novih povoljnih kreditnih linija.

Lagumdžija je u razgovoru sa predsjednikom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peterom Maurerom izrazio zahvalnost za pravovremenu reakciju i pruženu pomoć od strane MKCK-a.

Naglasio je da se trenutno uspješno radi na sprečavanju epidemija zaraznih bolesti u BiH.

Pred našom zemljom je sada faza obnove i rekonstrukcije u kojoj je prvenstveni cilj osigurati krov nad glavom za građane BiH pogođene poplavama, obnoviti zdravstvene ustanove i škole, bazne komunikacije, te učiniti sve kako bi se sačuvala postojeća i otvorila nova radna mjesta.

-MKCK će nastaviti svoju pomoć BiH - istaknuo je predsjednik MKCK-a.

Lagumdžija se posebno zahvalio Angelini Jolie na njenoj ličnoj donaciji za našu zemlju u saniranju šteta nastalih poplavama, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.