BiH
10

Lagumdžija studentima: Za uspješnu diplomatiju potrebna je jedinstvena vanjska politika

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je danas obraćajući se studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji su boravili u studijskoj posjeti Ministarstvu vanjskih poslova BiH, da je posao diplomata da prenosu istinu o svojoj zemlji, ali da tu istinu prezentiraju na pozitivan način i da je to pravi put predstavljanja zemlje.

"Bh. diplomacija funkcionira usprkos brojnim ograničenjima prije svega financijske, normativne i političke prirode. Osnovna tri vanjskopolitička cilja BiH su članstvo u EU i NATO-u te regionalna saradnja. U posljednjih dvadeset godina smo došli do jedinstvenih ciljeva, ali nismo do apsolutnog jedinstvenog načina kako da te ciljeve ispunimo", istaknuo je Lagumdžija.

Naglasio je da su ovi vanjskopolitički ciljevi zapravo alati koji će nam pomoći da promijenimo našu zemlju, na način da je učinimo funkcionalnom državom koja u cjelosti ispunjava standarde Evropske unije.

Za uspješnu provedbu vanjske politike BiH najvažnije je postići unutarnje političko jedinstvo, koje nemamo i koja je najčešće samo deklarativno, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija je istaknuo da za uspiješnu diplomaciju moramo imati jedinstvenu vanjsku politiku te se za taj cilj vrijedi boriti.

Nakon obraćanja Lagumdžije predavanja studentima održali su i pomoćnica ministra za opće poslove Selma Užičanin o temi "Organizacija i funkcioniranje Ministarstva vanjskih poslova i diplomatsko konzularnih predstavništava BiH", pomoćnik ministra za bilateralne odnose Amer Kapetanović o temi "Bilateralni odnosi BiH s drugim državama" i pomoćnik ministra za multilateralne odnose Mitar Kujundžić o temi "Multilateralni odnosi BiH s međunarodnim i regionalnim organizacijama", saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.