BiH
0

Lagumdžija: Što prije u javnost izaći sa konkretnim prijedlogom ustavnih reformi

FENA
"Krajnje je vrijeme da predstavnici političkih partija koji su konstituirali vlast u BiH što prije u javnost izađu sa konkretnim prijedlogom daljih ustavnih reformi", kazao je danas u Sarajevu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Zlatko Lagumdžija.

On je, učestvujući kao uvodničar na javnoj raspravi "Promjene bh. Ustava: Otkuda i kamo sada?" u organizaciji Centra za strateške studije Međunarodnog foruma Bosna, naglasio kako je kratka lista onoga što ova zemlja ima dovoljno, ali ono čega ima najmanje jeste vrijeme.

To i jeste poražavajuća činjenica, jer kada je riječ o ustavnim reformama, BiH već ulazi u dvanaestu godinu stajanja u mjestu.

Lagumdžija je pozvao sve čelnike vladajućih struktura, prvenstveno Vijeće ministara BiH i lidere sedam političkih partija, da u javnost izađu sa jasnom mapom puta kako doći do novog Ustava BiH ili do određenih bitnih ustavnih promjena.

Komentirajući poziciju i ulogu međunarodne zajednice u reformi Ustava BiH, on smatra kako se od nje ne može očekivati ništa drastično.

"Vidimo da vlada potpuna bezidejnost i u međunarodnoj zajednici. OHR je praktično u nekoj vrsti polovnog haosa te od tih institucija ne možemo tražiti ono što mislimo da nam pripada", ocijenio je lider SDP-a.

Domaći politički lideri, zaključio je, moraju ili izaći sa jasnim planom dolaska do novog Ustava BiH ili se vratiti na aprilski paket, jer pored tih opcija, Lagumdžija ne vidi drugo rješenje u ovom trenutku.

Kada je riječ o dilemi – praviti novi ili mijenjati postojeći Ustav, lider SDP-a opredijelio se za novi, ocjenjujući to najboljim rješenjem za BiH.

Večerašnja javna rasprava Centra za strateške studije tek je prva u nizu skupova koje Centar u narednom periodu planira realizirati na području cijele BiH.