Predsjednik VSTV-a
31

Lagumdžija: Slučaj Debevec je srozao povjerenje javnosti u pravosuđe, teško nam više iko može vjerovati

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjednik Visokog sudskog i tužlačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija rekao je da je hapšenje predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i ono do čega je do sada došla istraga veliki udar na pravosuđe BiH.

Istaknuo je da poslije hapšenja i istrage teško da će pravosuđu iko moći vjerovati i da će biti veoma teško vratiti povjerenje u pravosudni sistem.

"Taj slučaj hapšenja i ono što se objavljuje da se Debevecu može stavljati na teret generalno je srozalo povjerenje javnosti u pravosuđe i apsolutno ne želim komentarisati na šta će sve to izaći, ali nakon nečeg takvog teško da nam iko može vjerovati", rekao je Lagumdžija novinarima.

Lagumdžija je istakao da se sa druge strane kroz taj postupak dokazuje da nema nedodirljivih.

"Nema nedodirljivih, a na šta će izaći, ne želim da komentarišem jer svako moje izjašnjavanje ne bi bilo profesionalno", dodao je Lagumdžija.

On je napomenuo da će VSTV sa svoje strane učiniti sve koliko može da to povjerenje vrati.

"Ali, teško poslije nečeg takvog", konstatovao je Lagumdžija.

Također, Lagumdžija smatra da je ocjena da je VSTV "najgori dio vlasti" - reakcija međunarodnih partnera na januarsku sjednicu na kojoj je izglasan stav o jednom podvijeću i da se zacementira postojeća nacionalna i polna struktura prilikom izbora Vijeća, te da zbog tog pada u vodu "sve dobro urađeno".

Lagumdžija je naveo da je ocjenu prenio direktor sudske administracije Norveške Sven Maris Urke koji je dobar poznavalac BiH i rada pravosuđa, partner je VSTV-a kroz norveški projekat, a ima značajnu ulogu u Mreži evropskih sudskih vijeća.

"U kontekstu usvajanja izmjena zakona o VSTV-u i novog zakona o VSTV-u on je pokušao neke stvari da relaksira, pa je razgovorao sa predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti, kao i naših međunarodnih partnera. Tokom razgovora prošlog petka izrazio je zabrinutost i prenio da nas gledaju kao jednu od lošijih ili najlošijih stubova vlasti", pojasnio je Lagumdžija u izjavi novinarima.

Lagumdžija je otkrio da je pitao Urkea šta je neposredan povod za takvu ocjenu, na šta je dobio uzvratno pitanje - šta može biti?

"Nisam se saglasio sa tom ocjenom, a ni on sam, jer to nije njegov stav već stav koji je čuo tokom razgovora u Delegaciji EU u BiH", napomenuo je Lagumdžija.

Osvrnuo se još jednom na januarsku sjednicu.

"Većinom glasova u januaru usvojen je stav da umjesto dva podvijeća treba biti jedno, što je od naših međunarodnih partnera ocijenjeno kao nešto retrogradno", naglasio je Lagumdžija.

On je naveo da zbog odluka koje su donesene na januarskoj sjednici "sve dobro što je do tada urađeno" pada u vodu i da se sada zbog te dvije stvari VSTV gleda kao negativnost.