Lokalni izbori 2008
0

Lagumdžija: SDP ostvario cilj

Sarajevo-x.com
Socijaldemokratska partija BiH ostvarila je svoj cilj na lokalnim izborima, izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je kazao da izjave pojedinih stranačkih lidera stvaraju pogrešan utisak o tome šta se desilo na izborima, jer je SDP poboljšao svoj izborni rezultat u odnosu i na lokalne izbore 2004. godine i na opće izbore 2006. godine.

SDP je zadržao mjesto načelnika općine u Bihaću, Tuzli, Novom Gradu - Sarajevo, Centru - Sarajevo, Gračanici, Živinicama, Varešu, Kaknju, Vukosavlju, a trijumf je ostvaren i u Brčkom.

Novo načelničko mjesto osvojeno je u Bosanskoj Krupi, gdje će SDP-e, također, imati i najveći vijećnički klub.

Osim toga, naveo je Lagumdžija, kandidat SDP-a je tijesno izgubio u Gradačcu, a u Zavidovićima se vodi mrtva trka sa kandidatom SDA i odlučit će glasovi pristigli putem pošte.

Poseban uspjeh za SDP-e su izuzetni rezultati u RS-u, te će veći broj vijećnika biti u Bratuncu, Srebrenici, Doboju, Prijedoru...

Osim toga, SDP će imati najbrojniji vijećnički klub u Donjem Vakufu i Doboj Jugu.

Lagumdžija je izuzetnim ocijenio rezultate u Sarajevskom, Tuzlanskom i Unsko-sanskom kantonu.

Kada je u pitanju Sarajevo, u SDP-u smatraju da su građani jasno rekli koga žele za gradonačelnika. Naime, kandidati SDP-a za načelnike u četiri sarajevske općine dobili su za 25 posto više glasova nego kandidati SDA, a i broj vijećnika u tim općinama bit će u korist SDP-a.

  • Ako u politici postoji imalo morala, SDP treba imati gradonačelnika Sarajeva, poručio je Lagumdžija.

Novi-stari načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić rekao je da je SDP u Sarajevu ušao na velika vrata i da je ova stranka stvarni pobjednik izbora, jer je za 20 posto povećao svoj izborni rezultat.

Međutim, u SDP-u za sada ne žele govoriti o imenu svog kandidata za gradonačelnika Sarajeva.