BiH
18

Lagumdžija: SDP ne bježi od odgovornosti i s prezirom gleda na one koji to čine

FENA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) će dati sve od sebe da iduća godina bude drugačija i bolja, kazao je danas na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije predsjednik ove strake Zlatko Lagumdžija.

Rezimirao je proteklu godinu kada je u pitanju rad stranke te istakao da se zatrovana politička scena BiH dijeli na one koji bježe od odgovornosti i samo pričaju šta bi uradili i one koji prihvataju odgovornost i iznalaze rješenje za probleme.

"Mi ne bježimo od svog dijela odgovornosti i s prezirom gledamo na one koji su dio vlasti širom BiH i koji pokušavaju da SDP-u pripišu isključivu odgovornost za neuspjehe. U ovoj zemlji mi imamo stranke koje pokušavaju da okupljaju ljude u BiH i one koji hoće da dijele i BiH i ljude. Mi spadamo, svaki put, u one prve", kazao je.

Pred BiH, ocijenio je predsjednik SDP-a, jeste teško vrijeme, ali će ova stranka učiniti sve što je u njenoj moći da stanje bude popravljeno.

"Konkretne politike i važne stvari za građane ostaju postrani zbog sukoba i populističke politike pojedinih stranaka. Ovo je, nažalost, postala zemlja u kojoj ljudi misle da je najuspješnija politika kada nemaš nikakvu politiku. Kad nemaš nikakvu politiku s tobom se niko ne spori i svi te vole. Mi takvi nismo, jer imamo konkretne politike. Naredna godina će za nas biti godina u kojoj ćemo pozvati sve da, kada su u pitanju kapitalni projekti poput zdravstva, ekonomije i obrazovanja, sarađuju s nama", rekao je Lagumdžija.

Postoje stvari u BiH, dodao je, za koje niko ne može garantovati da će biti riješene, ali ono što SDP garantuje jest da će učiniti sve za dobrobit građana ove zemlje.

"Naš tim radi za budućnost ove zemlje. Imamo projekte, politike i odgovorne ljude. Mi smo jedina multietnička stranka cijele BiH koja ima snage da predstavlja sve ljude", istakao je.

Ponovio je da SDP svima nudi saradnju u kreiranju novih politika - političkim strankama, nevladinim organizacijama, medijima, akademskoj zajednici.

Također, potcrtao je da se SDP osjeća "odgovornim za stanje u ovoj zemlji mnogo više nego što to nekada izgleda, ali ipak mnogo manje od onih koji bježe od odgovornosti".

"Prije svega smo odgovorni što nismo imali više od 17 posto glasova na prošlim izborima i što smo preuzeli na sebe teret odgovornosti kao da smo apsolutni pobjednici izbora. Mi jesmo odgovorni za Elektroprijenos jer su se sedam godina na računu ove kompanije akumulirale pare koje nisu iskorištene ni za kupovinu novog šarafa. Jeste, odgovorni smo što hoćemo da to zaustavimo, što taj novac nećemo posuđivati od stranih banaka s ogromnim kamatama, već dio tih sredstava usmjeriti u razvojne projekte u FBiH i RS-u, a najveći dio tog iznosa konačno investirati u Elektroprenos. Mi smo za to odgovorni kao i za činjenicu da nemamo implementiranu presudu "Sejdić-Finci". Odgovorni smo što smo zaustavili 1. i 10. oktobra pripremljeni plan dijela međunarodne zajednice, SDA i HDZ-a BiH o podjeli BiH. Zaustavili smo njihove karte u kojima je jedino pitanje bilo gdje će Unsko-sanski kanton, a gdje Posavski i šta će biti sa srednjom Bosnom. Za to preuzimamo odgovornost, za zaustavljanje brutalne, nakazne implementacije presude koja bi se pretvorila u svoju suprotnost", elaborirao je Lagumdžija.

Uvjeren je da će u ponedjeljak, 30. decembra, biti usvojen budžet BiH, ne želeći da otkriva detalje, već je svoju uvjerenost opravdao "pozitivnom energijom koju želi da širi".

Identificirao je i krivce za neblagovremeno donošenje budžeta: Demokratska fronta (DF), SDA i SDS, za koje je rekao da su kreatori politike "što gore to bolje".

"DF i SDA u Unsko-sanskom kantonu uspješno koaliraju sa strankom ratnog zločinca Fikreta Abdića. Oni koaliraju u ovom i Sarajevskom kantonu s lopovima, fašistima, nacionalistima, reketašima i ratnim zločincima", kategoričan je Lagumdžija.

Odgovarajući na pitanje da li će SDP, ukoliko situacija to bude diktirala, koalirati s Demokratskom frontom BiH, Lagumdžija je ponovio da "poziva sve na saradnju na pravim i konkretnim projektima".

Osvrnuo se i na listu, kako je kazao "top 100 budžetskih kraljeva" te potcrtao da na toj listi nema niti jednog člana SDP-a BiH, a što, istakao je, dovoljno govori o ovoj stranci i njenom radu.

"Istina, na spisku je samo jedan, ali bivši član SDP-a BiH", kazao je Lagumdžija.

U svjetlu objavljene liste osoba s najvišim primanjima iz budžeta, Lagumdžija je najavio da će SDP pokrenuti, uz ponovno vraćanje seta antikoruptivnih zakona "na scenu" i inicijativu za formiranje posebnih parlamentarnih komisija čiji bi zadatak bio utvrđivanje potrošnje iz budžeta u proteklih sedam godina u smislu trošenja budžetskih sredstava na kupovinu auta, troškova reprezentacije, itd.

"Narod treba da zna koliko je po funkcioneru potrošeno na dnevnice, reprezentaciju, koliko je automobila kupljeno, koji su to drugi prihodi i da zaista ovu priču dovedemo dokraja. Mi ćemo je dovesti dokraja", zaključio je Lagumdžija.

Kao najveće uspjehe SDP-a u protekloj godini, između ostalog, istakao je ekspanziju gradnje autoputeva, set zakona iz domena zdravstva, preporod namjenske industrije, zahvaljujući promjeni politike, Zakon o prijevremenom povoljnom penzioniranju.