BiH
513

Lagumdžija: SDP je u Hrvatskoj izgubio vjerodostojnost zbog koketiranja sa desnicom

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Loš rezultat SDP-a na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, najavu povlačenja Milanovića sa čela SDP-a, ali i stanje socijaldemokratije u regionu za Klix.ba je komentarisao bivši predsjednik SDP-a BiH i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zlatko Lagumdžija.

Relativni pobjednik izbora u Hrvatskoj je HDZ, a uslovno rečeno najveći gubitnik je SDP. Lagumdžija smatra da je sada potrebno tražiti razloge takvih izbornih rezultata, ali da je ključna riječ vjerodostojnost jednih i drugih.

"U Hrvatskoj je pobijedila riječ vjerodostojnost. Postoji više razloga za izborni uspjeh HDZ-a i za poraz SDP-a. Očigledno je da je HDZ ovaj put imao predsjednika koji je poželjniji nego što je to bio slučaj na prošlim izborima. HDZ je uspio pokazati da su stara stranka sa nikad zaboravljenim utemeljiteljem, ali koja sada ima jedno novo i svježe lice koje Hrvatsku može predstaviti u svijetu, za razliku od klasičnih desnih stranaka", ističe Lagumdžija za Klix.ba.

Ipak, smatra da su osim novog lidera HDZ-a na izborni rezultat SDP-a najviše utjecale greške koje je ta stranka napravila u prethodnom periodu koketirajući sa desnicom.

"HDZ je pobijedio zahvaljujući vjerodostojnosti, odnosno poruci o vjerodostojnosti koju su uspjeli prodati. S druge strane, SDP je izgubio vjerodostojnost partije ljevice. Više od 200.000 ljudi nije izašlo na izbore, a većina njih su bili glasači SDP-a. U politici ne možete pobjeći od onoga što jeste. Ako ste stranka ljevice budite to do kraja, a ako ste stranka desnice budite i to do kraja. SDP se nepotrebno počeo takmičiti sa HDZ-om u tome da su oni narodnjačka stranka, a koketiranje sa desnicom je dovelo do toga da nijednog glasača desnice nisu pridobili, a mnoge njihove tradicionalne birače su izgubili", naglašava Lagumdžija.

Dodao je da je takmičenje SDP-a u Hrvatskoj sa HDZ-om izgledalo kao da se SDP u BiH takmiči sa nacionalnim strankama ko će više i bolje mahati zastavama Srbije, Hrvatske i Turske.

Najavom povlačenja sa čela stranke Milanović je preuzeo odgovornost, smatra Lagumdžija, što je i prirodno. Ipak, upozorava na naredne korake koje ta stranka treba napraviti.

"Najveća greška za SDP bi bila kada bi se dozvolilo da se loš rezultat SDP-a usmjeri u obračun s Milanovićem i ako se to dogodi SDP dugoročno može biti mnogo veći gubitnik nego što je to sada. SDP sada ne smije dozvoliti haos, koji se može dogoditi", naglašava Lagumdžija.

Među potencijalnim kandidatima za novog predsjednika SDP-a spominju se Tonino Picula, Ranko Ostojić i Siniša Hajdaš Dončić.

"Kandidati koji se spominju kao mogućni nasljednici Milanovića su kredibilni i mogu povesti SDP u konkretnom pravcu", kazao je Lagumdžija.

O stanju socijaldemokratije u regionu Lagumdžija kaže da je u blagoj krizi u odnosu na desnicu, a naročito u BiH.

"Građani koji glasaju za ljevicu su mnogo kritičniji prema stranci koju izaberu, nego birači desnice. Naprimjer, mnogo je lakše pobijediti kao tehnokrata na čelu HDZ-a, nego na čelu SDP-a. HDZ ima mnogo veći bazen svojih birača, ali generalno desnica je u usponu u svim zemljama regije", naglašava Lagumžija.

Dodaje da u Hrvatskoj ljevica najbolje stoji, za razliku od Srbije i BiH.

"Mnogo je lakše biti ljevica u Hrvatskoj i Srbiji nego u BiH, gdje ljevica ima protiv sebe i ustavni ustroj. S druge strane, ljevica u BiH je dosta podijeljena i razbijena. Međutim, ljevica je prirodno stanje stvari u BiH, jer ljevica nudi da živimo zajedno, a desnica da živimo podijeljeno", zaključio je Lagumdžija u razgovoru za Klix.ba.