BiH
9

Lagumdžija: Sastanak s Vučićem me podsjetio na razgovor s Đinđićem

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić želi saradnju sa svim državama u regionu i njemu je savršeno jasno da je to važno, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, upitan da prokomentira koliko njegova posjeta može Sarajevu i Bosni i Hercegovini može doprinjeti stvaranju bolje atmosfere u zemljama regiona i unutar njih samih.

"Sa njim sam prilično dugo razgovarao. I pored zvaničnog sastanka mi smo imali jedan malo duži, odvojeni susret na kojem smo dosta detaljno i precizno razgovarali. Moram reći da me je taj sastanak u mnogome podsjetio u atmosferi na ono što sam prije nekih dvanaest, trinaest godina imao priliku da osjetim kada sam razgovarao sa tadašnjim premijerom Zoranom Đinđićem: kada je on pokušavao da Srbija iskorači naprijed. Par sedmica nakon toga Milošević je uhapšen i Srbija je krenula naprijed. Vučić je sličnog razmišljanja", naveo je Lagumdžija. 

Srbija, ocjena je zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra vanjskih poslova BiH, treba da bude prepoznatljiva po jakoj ekonomiji i investicijama i da generiše pozitivnu atmosferu saradnju u regionu.

"Potpuno sam uvjeren da je Vučić čovjek od saradnje, a ne čovjek sukoba. To je dobra poruka regionu, ali i nama u BiH", zaključio je Lagumdžija. 

On je naveo da je najbolja poruka činjenica da se dogovorilo da se proba da se Srbija i BiH kao prve pripreme za projekte EU, "jedan plus 10 milijardi eura" koji će biti dostupni onim državama koje su spremne da sarađuju. 

"Ako nam to u regionu nije dovoljan razlog, onda ne znam šta nam je to što bi nam bijeli svijet trebao da ponudi", ocijenio je Lagumdžija.