|

Lagumdžija: Sanaderov istup predstavlja političko negiranje institucija i države BiH

Lagumdžija: Sanaderov istup predstavlja političko negiranje institucija i države BiH
0
F
FENA
25.10.2007. u 15:44
0
komentara
0

dijeljenja
Lagumdžija: Sanaderov istup predstavlja političko negiranje institucija i države BiH
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija smatra da jučerašnji istup predsjednika HDZ-a Ive Sanadera predstavlja najbrutalnije političko negiranje institucija i države Bosne i Hercegovine od Tuđmanovih poziva na podjelu zemlje početkom 90-ih godina.
Lagumdžija, u izjavi koju je dao povodom početka gradnje pelješačkog mosta i izjave predsjednika HDZ-a Hrvatske Ive Sanadera, navodi da je njegova bezočna tvrdnja da ''od triju strana u BiH protiv gradnje mosta je samo jedna, bošnjačka strana, i to ne cijela'', pokušaj ponižavanja BiH.

Predsjednik SDP-a BiH ističe da na taj način radi jeftinih predizbornih poena Sanader tretira građane i narode BiH kao tri plemena koje će ''prosvjećivati'' njemu slični politikanti i lažni državnici.

"Bosnu i Hercegovinu kao i svaku državu predstavljaju njene institucije, a ne njena tri nacionalistička lidera po Sanaderovoj mjeri. Nakon jasne i jednoglasne poruke Predsjedništva BiH, ustavom jedine ovlaštene institucije, od prije sedam dana, svakome ko ima državničke manire je bilo jasno da se pelješački most može graditi samo uz poštivanje zajedničkih odluka institucija Hrvatske i BiH, ili nakon odluka relevantnih međunarodnih institucija", navodi se u Lagumdžijinoj izjavi.

Nažalost, dodaje se, umjesto da provedu odluke Predsjedništva BiH, premijer Špirić i nadležni ministri Ljubić i Alkalaj svojom šutnjom pokazuju nesposobnost ili izdaju zakletve date u parlamentu BiH prilikom njihovog izbora.

Prema Lagumdžijinim riječima, jedini državnički izlaz iz ove situacije je ponovno oštro očitovanje Predsjedništva BiH, funkcioniranje Vijeća ministara i nadležnih ministara, nakon kojeg bi se postigao dogovor dvije države da se ne bi moralo pribjeći tužbi pred nadležnim međunarodnim institucijama.

"Ne treba imati državničku pamet da bi se shvatilo da bi u tom slučaju tužba Bosne i Hercegovine odgodila evropsku perspektivu ne samo Hrvatske već i čitavog regiona. Nažalost, odluka o tužbi BiH ne bi bila stvar našeg izbora nego nešto što je Sanader sam tražio", navodi se u Lagumdžijinoj izjavi, saopćeno je oz SDP-a BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.