Prijateljski susret
17

Lagumdžija sa predsjednikom Malte: Da li će Zapadni Balkan postati EU ili obratno

Klix.ba
Foto: DOI/Walter Sargent
Foto: DOI/Walter Sargent
Valeta na Malti je domaćin ovogodišnjeg Foruma "Mladi Mediteranski glasovi regionalnih lidera" koji organizuju Ana Lind Fondacija, Madridski Klub i Mediteranska diplomatska akademija u saradnji sa Evropskom Unijom.

Zlatko Lagumdžija, u ime Madridskog Kluba, je imao seriju predavanja i razgovora sa izabranom grupom mladih lidera iz 17 zemalja Mediterana posvečenih liderstvu za društva zajedničkih vrijednosti u eri samoodrživog razvoja.

Predsjednik Malte, George Vella, u dužem i prijateljskom razgovoru je izložio viđenje i potrebu za intenzivniji angažman EU na Zapadnom Balkanu. Sagovornici su se saglasili da se mora izaći iz zastoja na euroatlantskom putu zemalja Zapadnog Balkana i da je to uzajamni interes svih aktera.

Lagumdžija je zamolio predsjednika Vella, kao dugogodišnjeg evropskog lidera i aktivnog zagovornika proširenja Evropske Unije, da iskoristi svoj autoritet da se prije svega otkloni nepravda napravljena prema Sjevernoj Makedoniji i tako počne vraćati povjerenje i narušeni kredibilitet EU.

"Ubrzano proširenje EU je bitan faktor sprečavanja krize i slabljenja EU koja će u svakom slučaju za desetak godina izgledati kao Zapadni Balkan. Ostaje otvoreno pitanje da li će Zapadni Balkan postati EU ili obratno", naglasio je Lagumdžija.

O stanju i predstojećim izazovima u ljevici, u Bosni i Hercegovini i regionu, Lagumdžija je upoznao Miriam Dalli, potpredsjednicu druge po veličini poslaničke grupe Progresivne alijanse socijalista i Demokrata Evropskog parlamenta, te dobio njenu podršku za akcije koje bi značile jačanje euroatlantskog identiteta bh. države kao društva zajedničkih vrijednosti.