Roterdam
0

Lagumdžija razgovorao s Clintonom

FENA
U Roterdamu je okončana četverodnevna Generalna skupština Madridskog kluba i Globalni forum o liderstvu za zajednička društva.

Kako je saopćeno danas iz Socijaldemokratske partije BiH, Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH, član Madridskog kluba, učestvovao je u radu Generalne skupštine i Foruma kao uvodničar o ulozi obrazovanja u izgradnji zajedničkog društva na primjeru Bosne i Hercegovine, kao i na temu uloge međunarodne zajednice i međunarodnih institucija u jačanju socijalne kohezije pojedinih zemalja.

Pored dokumenta o globalnoj finansijskoj krizi i pravcima reformi u ekonomskoj i socijalnoj sferi na skupu je usvojen dokument pod nazivom "Poziv na akciju u liderstvu za socijalnu koheziju, izgradnju zajedničkih društava i Svijet siguran za različitosti".

Završnu plenarnu sesiju, sa pozivom na akciju, okončao je Bill Clinton, bivši američki predsjednik i kopredsjedavajući Madridskog kluba.

U svom izglaganju Clinton je značajan dio pažnje posvetio iskustvima iz Bosne i Hercegovine, ocjeni stanja i daljim neophodnim koracima u izgradnji zajedničkog društva.

U odvojenom razgovoru Lagumdžija je upoznao Clintona sa stanjem i potrebnim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, kao i očekivanjima od nove američke administracije.

Kao što je Clintonova administracija okončala rat dejtonskim mirom, tako je došlo vrijeme da se dovrši posao izgradnjom demokratske Bosne i Hercegovine kao zajedničkog društva, uz potrebno američko i evropsko liderstvo u poslu koji će na kraju morati da urade bosanskohercegovački lideri, istakao je Lagumdžija.

Asocijacija bivših šefova država i vlada, nastala 2002. godine, posvećena jačanju demokratija u svijetu, broji 72 člana iz 51 zemlje, među kojima su Bill Clinton, Ricardo Lagos, Felipe Gonzales, Milan Kučan, Antonio Guteres, Lionel Jospin...

Madridski klub radi po pozivu u saradnji s vladama i drugim organizacijama na snaženju demokratskog liderstva, ljudskih prava, vladavine prava i ekonomskog razvoja.