BiH
0

Lagumdžija: Puna odgovornost stranaka parlamentarne većine

FENA
Socijaldemokratska partija BiH smatra da šest stranaka koje čine parlamentarnu većinu BiH treba da odigraju presudnu ulogu i preuzmu odgovornost za razrješenje aktuelne političke krize u zemlji.

Tu poruku su predstavnici ove stranke uputili i tokom konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH koje ovaj kolektivni šef države, nakon ostavke predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, vodi danas u Sarajevu s predstavnicima niza političkih stranaka o imenovanju mandatara za novi saziv Vijeća ministara.

„Šest političkih stranaka i ovo, još uvijek aktuelno Vijeće ministara imaju punu odgovornost za političko stanje u zemlji neovisno o tome što eventualno nisu u stanju da se dalje dogovore“, izjavio je nakon konsultacija sa članovima državnog predsjedništava predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Prema njegovim riječima SDP je danas uputio i apel Predsjedništvu BiH da kao autoritativni šef države apeluje političkim snagama u zemlji da prestanu zastrašivati građane u BiH koji uslijed političke krize sve više strahuju i od mogućnosti rata.

„Rata u BiH neće biti ali priče o ratu kreiraju atmosferu koja dalje vodi ka socijalnom raslojavanju u zemlji i daljnjoj ekonomskoj krizi“, izjavio je Zlatko Lagumdžija.