BiH
0

Lagumdžija: Protokol Ljubića i Čovića ispod svih dosadašnjih prijedloga

FENA
Predsjednik SDP BiH dr. Zlatko Lagumdžija u izjavi za javnost obrazložio je danas razlog neodlaska na današnji sastanak na kojem se izjašnjavalo o najnovijem protokolu o reformi policije kojeg su potpisali Ljubić i Čović.

''Na današnji sastanak na koji sam pozvan od autora Protokola dr. Čovića i dr. Ljubića, nisam otišao zbog javnosti dobro poznatih i savršeno jasnih stavova SDP-a BiH", kazao je Lagumdžija podsjetivši kako je SDP-e u ovom cjelokupnom procesu konstruktivno učestvovao na političkom i na ekspertskom nivou od samog početka.

"Pokušali smo doprinijeti tome da se ovaj trogodišnji proces okonča tako što bi dobili suštinsku reformu policije koja bi omogućila ovoj zemlji da napokon pokrene zaustavljeni evropski put. Nažalost Protokol koji je ponuđen od Ljubića i Čovića predstavlja nešto što pada ispod svih dosadašnjih prijedloga, pa čak u određenim dijelovima i ispod Protokola koji su ponudili Dodik i Silajdžić", kaže predsjednik SDP-a.

"Ono što je zabrinjavajuće u ovom dokumentu na samo dvije stranice je to što se njime po prvi put buduće policijske strukture stavljaju pod direktan politički utjecaj vladajuće koalicije što direktno krši drugi evropski princip EU. Neozbiljnost cjelokupnog pristupa ovom problemu od koalicionih lidera ogleda se i u činjenici da sam samo jučer u toku dana od istih ljudi dobio dvije verzije protokola koji su u bitnim odrednicama bili različiti. Naprimjer, u jednom se predviđala struktura po popisu iz 1991. godine a u drugom struktura sukladna posljednjem popisu čime se praktično i institucionalno legalizira etničko čišćenje u BiH. Nakon što je Milorad Dodik ponudio četiri stranice teksta koji u najvećoj mjeri relativizira cjelokupnu reformu policije, smatram da je potpuno bespredmetno dalje učestvovati u ovim razgovorima", kazao je Lagumdžija.

"Mi u SDP-u nikada nećemo pristati na sukcesiju policije koju danas zagovaraju čelnici vladajuće koalicije. Ponuđeni protokol je prevara i za građane ove zemlje i za međunarodnu zajednicu. Postaje očigledno da je suština i ovog Protokola borba za očuvanje prigrabljenih fotelja i svih ostalih privilegija. Najveći problem ove zemlje ogleda se u pitanju da li će se konačano konstituirati vlast u BiH koja će biti odgovorna prema građanima i stvarnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju naši građani", kaže predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, saopćeno je iz Centra za informiranje SDP-a BiH.