{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lagumdžija: Protokol "Dodik-Silajdžić" je sto posto podvala građanima BiH

F
28.9.2007. u 21:18
0
0
Lagumdžija: Protokol "Dodik-Silajdžić" je sto posto podvala građanima BiH
0
Lagumdžija: Protokol "Dodik-Silajdžić" je sto posto podvala građanima BiH
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija je večeras izjavio da je protokol o reformi policije koji su danas potpisali lideri Stranke za BiH i SNSD-a Haris Silajdžić i Milorad Dodik sto posto podvala građanima BiH.
Kazao je kako misli da se nalazimo u situaciji u kojoj iz dana u dan žalimo za nečim što smo propustili jučer.

„U zadnje dvije godine smo pred sobom imali dokumente koji su odbijani jedan za drugim. Imali smo ustavne amandmane koji su tada bili malo, ali danas nam je žao zato što su bili tako puno u odnosu na ono što nam se nudu danas. Zatim smo imali Martensov plan koji je bio malo, ali danas je on nešto o čemu možemo sanjati. Imali smo izvještaj Direkcije, pa onda Lajčakov prijedlog koji je bio malo. Danas se pojavio protokol „Dodik-Silajdžić“ koji može samo dovesti do toga da nam bude žao što je propalo ovo sve što nam je do jučer bilo malo“, kazao je predsjednik SDP-a BiH.

Lagumdžija tvrdi da je ovo „dno političkog dvojca koji je preuzeo ovu zemlju u zadnjih godinu dana“.

„Govorim o stvarima koje su pale ispod minimuma koji se nalazio u Lajčakovom prijedlogu. Lajčakov prijedlog je podrazumjevao formiranje policije u skladu sa popisom '91. Protokolom „Dodik-Silajdžić“ se vrši legalizacija etničkog čišćenja kroz nešto što oni nazivaju reforma policije, a to je da se policijske strukture formiraju ravnomjerno u skladu sa posljednjim popisom stanovništva“, kazao je Lagumdžija.

Prevedeno na naš jezik, dodao je on, to znači da kad ovaj protokol bude u implementaciji, jer su oni rekli da će ga implementirati tri do pet godina, tada ćemo iza sebe imati popis stanovništva koji će legalizirati etničko čišćenje u BiH.

„Druga stvar, do jučer smo smatrali da ima Lačakov prijedlog jako puno koordinacije, a malo subordinacije. Danas su protokolom Dodik i Silajdžić uveli ne samo koordinaciju nego su uveli odluke konsenzusom, odluke odbora direktora policije koji treba da odlučuje ne samo većinom glasova svih nego većinom glasova iz entiteta, većinom glasova iz svakog od naroda. Drugim riječima, nakon entitetskog glasanja uvodimo i etničko-nacionalno glasanje u jednom odboru koji treba da donosi odluke o tome gdje će poslati policijsku službu“, kazao je Lagumdžija.

Zatim, kazao je on, umjesto budžeta i svog zakonodavstva na državnom nivou, uvodi se takozvani konsolidovani ili okvirni budžet za policijske strukture u BiH. Čitajte to našim narodnim jezikom, pojasnio je Lagumdžija, umjesto policije BiH i njenog budžeta imat ćemo zbir entitetskih, kantonalnih, lokalnih policija koje oni naprave.

„Na kraju, kao kratka lista ilustracija, imate dokument koji uvodi odjele za standarde u obrazovanju umjesto, kao što je Lajčak predvidio, jedinstvenog centralizovanog obrazovnog centra za sve policije u BiH. Dakle, umjesto škole za policajce u BiH uvodi se udžbenik za policajce u BiH koji će valjda praviti još entitetski i etnički šefići policije i koji će to konsenzusom dogovarati. Umjesto specijalne policijske jedinice, nude koordinaciju nacionalnih i entitetskih predstavnika koji će odlučiti gdje, kada i pod kojim uslovima neko može da zakuca kriminalcu na vrata“, pojasnio je Silajdžić.

„Ovo je, odgovorno tvrdim, dogovor ljudi koji su odlučili da nam sto posto podvale ili je jedan od njih dvojice, bar jedan od njih dvojice, sto posto nesposoban. Ovo je posljednji signal da se probudimo iz krize u kojoj se nalazimo“, kazao je Lagumdžija.

On tvrdi da je ovo, na mala vrata, stopostotna legalizacija etničkog čišćenja i genocida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: