BiH
0

Lagumdžija predao prijavu SDPBiH Centralnoj izbornoj komisiji

FENA
Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija predao je danas Centralnoj izbornoj komisiji BiH prijavu ove stranke za ovjeru za učešće na općim izborima 1. oktobra.

Lagumdžija je predstojeće izbore ocijenio izuzetno važnim za BiH i najavio je da će na njima SDP učestvovati samostalno na svim nivoima i u svim izbornim jedinicama.

Osim što će imati kandidate za zakonodavna tijela na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, SDP će imati kandidate i za članove Predsjedništva BiH te predsjednika i potpredsjednika RS- a.

Iako će SDP na izbore ići samostalno, Lagumdžija je naglasio da to ne znači da neće imati blisku saradnju sa strankama koje budu zastupale slična opredjeljenja. O tome će se više znati krajem mjeseca na konvenciji SDP-a, na kojoj će biti usvojen i izborni program.

Prema Lagumdžijinim riječima, SDP je uvijek bio protivnik radikalnih nacionalističkih stranaka, ali se taj pojam promijenio u posljednje vrijeme što je pokazalo glasanje o ustavnim promjenama, te su se druge stranke pokazale generatorima radikalizacije političke scene. Pritom je upozorio da to ne znači da će koalicioni partneri SDP-a biti one stranke koje su zajedno glasale za ustavne promjene, već one koje u kampanji pokažu šta je njihov prioritet.

U SDP-u su prvobitno izbornu strategiju pravili prema ustavnim rješenjima koja nisu dobila dovoljnu podršku u parlamentu, a koja nisu predviđala direktan izbor za članove Predsjedništva BiH.

Iako postoji mogućnost da Ustavni sud BiH uskoro ocijeni diskrimintorskim način biranja članova Predsjedništva BiH i Doma naroda prema odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, u SDP-u već imaju desetak imena kao kandidate za članove Predsjedništva.

Lagumdžija je rekao da će sigurno po jedan kandidat biti s teritorije RS-a i FBiH, iako nije isključeno da budu i dva kandidata iz FBiH. On je ocijenio da su sve to ozbiljni kandidati, koji mogu kompetentno obavljati tu funkciju. Konačan odabir kandidata, poručio je Lagumdžija, bit će izvršen "neovisno od igre drugih stranaka".

Na kraju je naveo da je prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja, SDP prvi put nakon 2001. godine najjača stranka u FBiH te uopće prvi put treća po snazi u RS-u. Zato je uvjeren da će nakon izbora SDP, zajedno s drugim strankama, biti u mogućnosti da promijeni stanje u zemlji.