BiH
0

Lagumdžija obrazložio nezadovoljstvo Lajčakovim potezima

FENA
Predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija obrazložio je danas tokom sastanka sa visokom predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom svoje nezadovoljstvo ne toliko retorikom visokog predstavnika, koliko njegovim nečinjenjem i pogrešnim potezima, umjesto jasne i precizne akcije prema onima koji objektivno ruše državne institucije i političku stabilnost.

Kako je saopćeno iz SDP-a BiH, Lagumždija je ocijenio kako kritikovati opoziciju pored ovakve vlasti i njenih učinaka samo amnestira odgovorne za stanje u kojem se zemlja nalazi.

Naglasio je kako izjava da Bošnjaci treba da kažu da li im je dovoljno Dodikovo izvinjenje zbog brutalnog napada na Sud BiH, ukazuje na pogrešan pristup u rješavanju bh. problema od nekih predstavnika međunarodne zajednice.

-Neprihvatljivo je da se tako brutalan napad na temelje pravosuđa vidi samo kao znak narušenih međunacionalnih odnosa, a ne prije svega kao besprizorni napad na osnovne evropske i demokratske vrijednosti. Umjesto što drži lekcije liderima opozicije i medijima koji mu nisu po mjeri, visoki predstavnik bi treba da se posveti neradu državnih institucija i onima koji brutalno ruše političku i ekonomsku stabilnost zemlje, istakao je Lagumdžija.

On je također poručio da SDP nije zainteresovan za promjenu vlada, već prije svega za promjenu stanja u zemlji i borbu protiv nepravde, neimaštine i kriminala.

To je moguće ukoliko se ozbiljno uđe u realizovanje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju, uz pomoć potrebnih ustavno reformiranih državnih institucija i promjeni ukupne političke strukture i klime u zemlji.

Lagumždija i Lajčak su saglasni da se zemlja nalazi pred velikim ekonomskim i političkim izazovima. Uspjeh je moguć samo ukoliko domaće vlasti preuzmu posao i odgovornost za ispunjenje obaveza iz Ugovora o stabilizaciji i pridruživanju sa više zajedničkog truda, a manje uzajamnih svađa i optužbi.

Mada su se u velikoj mjeri složili oko ciljeva, sagovornici su konstatirali i razlike u tome kako da se postigne ono što je potrebno BiH.

Razmijenili su mišljenja o ocjenama i inicijativama koje dolaze iz dijela vladajuće šestorke i međunarodne zajednice, koje se tiču očekivanja od SDP-a i uključivanja u neophodne aktivnosti koje bi trebale biti pred BiH.