Ministar vanjskih poslova BiH
0

Lagumdžija: Obaveze ispuniti zbog građana BiH

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiv/AFP)
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija predstavio je na međunarodnom skupu o globalnoj sigurnosti u Rimu trenutni status evropskih integracija BiH, dosadašnji napredak, te korake koje BiH treba da preduzme u narednom periodu da bi do kraja godine podnijela kredibilnu aplikaciju i do 2014. godine dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU.

Ističući značaj članstva u NATO-u i regionalne saradnje, Lagumdžija je istakao da će članstvo u Alijansi imati psihološki i stvaran uticaj na zemlju i region u privlačenju stranih investicija, jačanju ekonomije i održavanju dugoročnog mira i sigurnosti.

On je ukazao i na aktivno učešće BiH u brojnim regionalnim inicijativama, te ocijenio da su u prošlosti regionalne organizacije bile forum u kojem su smirivane tenzije, a danas imaju mnogo značajniju ulogu - predstavljaju "kapiju" ka EU i njihov cilj je da pripreme državu za evropske integracije.

Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog uspješnog okončanja Policijske misije EU u BiH (EUPM), što je rezultat uspješne saradnje BiH i EU.

On je, u ovom kontekstu, podsjetio na bogato iskustvo BiH u izgradnji države i postkonfliktnog društva, te suočavanju sa političkim i sigurnosnim izazovima, te izrazio spremnost BiH da iskustva prenese zemljama kojima je ova vrsta pomoći potrebna.

Na ovom međunarodnom skupu Lagumdžija se susreo sa brojnim ličnostima, a na inicijativu gruzijske strane sastao se sa potpredsjednikom Vlade i državnim ministrom za evropske i evroatlantske integracije Gruzije Giorgijem Baramidzeom.

Ovom prilikom razmotrena su pitanja od obostranog interesa, posebno u području bilateralne saradnje i pitanjima mira na balkanskom i crnomorskom prostoru, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Međunarodni skup o globalnoj sigurnosti održava se od 16. do 18. jula u Rimu, pod pokroviteljstvom predsjednika Italije Đorđa Napolitana i italijanskog ministra odbrane Đampaola Di Paola.